Un sondaj recent ale cărui rezultate vin în contextul dezbaterilor despre posibilitatea introducerii asigurărilor private de sănătate, arată care este percepția românilor în legătură cu încheierea unor astfel de polițe. Jumătate dintre români (52%) nu au o asigurare privată de sănătate și nici nu doresc să încheie una în următoarea jumătate de an. Tot aproape jumătate dintre cei chestionați nu își fac setul anual de analize de tip preventiv. Cauzele sunt lipsa timpului (30%), faptul că este un proces complicat (18%) sau ideea că starea de sănătate nu le impune să facă analize (13%).
Sondajul arată și obiceiurile românilor pentru a se autodiagnostica sau pentru automedicație. Șapte români din zece (69%) caută pe internet informaţii despre simptome pe care le au și, dintre ei, aproape jumătate (48%) merg la medic, în timp ce 22% iau tratamente naturiste, 13% își administrează singuri medicamente, iar 17 % nu fac nimic pentru a atenua simptomatologia. 81 % dintre cei chestionați apelează la automedicație pentru afecţiuni uşoare (răceli, indigestii, dureri de cap etc.) şi doar 14% nu fac niciodată acest lucru.
În ceea ce privește tipul asigurărilor de sănătate pe care le folosesc sau intenționează să le folosească, 53% dintre respondenţi nu cunosc diferenţele dintre o asigurare privată de sănătate şi un abonament medical, în timp ce 19% dintre români au declarat că nu au asigurare privată de sănătate, dar doresc să îşi facă una în următoarele şase luni.
24% dintre persoanele chestionate au o astfel de poliţă de la serviciu, 5% şi-au cumpărat singuri asigurarea de sănătate, însă 52% nu au o asigurare privată de sănătate şi nu doresc să îşi facă una în următoarea jumătate de an.
Întrebaţi ce sumă ar fi dispuşi să aloce lunar pentru servicii private de sănătate, 29% au menţionat între 50 şi 100 de lei, 16% sub 50 de lei, 14% între 100 şi 300 de lei, iar 5%, peste 300 de lei. Totodată, peste o treime (36%) dintre participanţii la sondaj nu ar fi dispuşi să aloce o sumă lunară pentru serivicii private de sănătate.
Sondajul a fost realizat online, în cadrul campaniei naționale de informare ”Totul despre asigurările de sănătate”, lansată de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor. Cercetarea s-a făcut în două etape , în perioada 20 noiembrie – 11 decembrie 2019, respectiv 20 ianuarie – 10 februarie 2020, pe un eşantion de 5.824 de persoane, dintre care 59% femei şi 41% bărbaţi.