Oamenii care obișnuiesc să tragă un pui de somn mai lung de 30 de minute prezintă un risc aproape dublu de a dezvolta probleme cardiace, spun oamenii de știință.
Un studiu de o durată de 13 ani, efectuat pe 20.000 de spanioli, a constatat că somnul de prânz de peste 30 de minute poate conduce la dublarea riscului de a dezvolta probleme cardiace. Analiza a arătat că timpul optim pentru o siesta este între 15 și 30 de minute.
Autorul studiului, dr. Jesus Diaz-Gutierrez de la Spitalul Universitar Juan Ramon Jimenez din Spania, a declarat: „Somnul lung din timpul zilei poate perturba ceasul intern al corpului – sau ritmul circadian – ducând la un somn mai scurt pe timpul nopții, o trezire nocturnă mai mare și o activitate fizică redusă. În schimb, somnul scurt în timpul zilei poate îmbunătăți ritmul circadian, poate scădea nivelul tensiunii arteriale și poate reduce stresul.”
Echipa de cercetare a urmărit 20.000 de absolvenți de universități, cu o vârstă medie de 38 de ani, și a analizat riscul lor de fibrilație atrială.
Proiectul de cercetare al Universității din Navarra (SUN) a efectuat o a doua analiză pentru a identifica durata somnului asociată cu cel mai scăzut risc de apariție a acestei tulburări de ritm cardiac. Comparativ cu cei care au dormit mai mult de 30 de minute pe zi, cei care au dormit mai puțin de 15 minute au avut un risc cu 42% mai mic de a dezvolta fibrilație atrială, în timp cei care au dormit timp de 15 până la 30 de minute au avut un risc redus cu 56%.
Dr. Diaz-Gutierrez a adăugat: „Studiile anterioare au sugerat că tiparele de somn pot juca un rol în dezvoltarea fibrilației atriale, dar din câte știm, acesta a fost primul studiu care a analizat relația dintre somnul în timpul zilei și riscul de aritmie.”
Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample pentru a determina dacă un pui de somn scurt este de preferat lipsei de somn, în timpul zilei.