Sănătatea în România Știri

SOMAȚIA MEDICILOR PENTRU GUVERN! Halatele albe cer Guvernului criterii pentru distribuirea resurselor limitate

Presiunea în creștere asupra medicilor, generată de pandemia care ia proporții, determină reprezentanții medicilor să ia poziție. Prima poziție fermă adoptată în apărarea medicilor din prima linie vine de la Colegiul Medicilor Iași care a adoptat un document și l-a transmis Guvernului României. În trei puncte esențiale, medicii ieșeni cer Executivului să reglementeze acordarea de asistență medicală în condițiile în care resursele sistemului sanitar devine insuficiente.

”Încă din luna aprilie a acestui an, printr-un document de poziție intens mediatizat, Colegiul Medicilor Iași a atras atenția autorităților responsabile de gestionarea crizei COVID-19 că medicii își desfășoară activitatea în condiții excepționale, generate de reglementarea unor practici noi și care implică riscuri legale mari. În ultima perioadă, datorită escaladării curbei îmbolnăvirilor de COVID-19 și, implicit, a cazurilor grave, una dintre problemele semnalate de noi în documentul din aprilie a devenit acută și urgent de rezolvat:

STABILIREA DE CRITERII PENTRU DISTRIBUIREA ECHITABILĂ A RESURSELOR LIMITATE

”Suntem pe punctul de a ajunge, dacă nu am ajuns deja, în anumite zone ale țării, la raționalizarea resurselor materiale limitate (de exemplu sistemele de ventilație mecanică sau resursele de oxigen din spitale) și a resurselor umane limitate, în condițiile unei creșteri susținute a numărului de pacienți cu forme severe de COVID-19.

Medicii vor trebui să prioritizeze bolnavii care vor primi tratament imediat, în condiții de resurse limitate, cu riscul pierderii unor vieți care, în condiții normale, ar fi putut fi salvate.

Prin contrast, în practica medicală obișnuită, din afara crizei, medicii alocă resursele existente tuturor pacienților, dând prioritate celor mai grav bolnavi. În absența unor criterii asumate la nivel guvernamental și nu profesional (este contrar spiritului și esenței practicii medicale), de utilizare echitabilă a resurselor limitate, există un risc crescut de acuzații de discriminare sau omor din culpă.

În plus, ca o consecință a iminenței de depășire a resurselor umane specializate în managementul medical al cazurilor de  COVID-19 care necesită spitalizare, s-a accentuat o problemă apărută în perioada pandemiei :

DEPĂȘIREA COMPETENȚEI PROFESIONALE PREVĂZUTĂ DE CURRICULUMUL DE SPECIALITATE

”Medici de alte specialități decât cele care dau competență în supravegherea și tratamentul COVID-19 în spital (infectioniști, urgentiști, pneumologi, ATI) sunt obligați, prin acte normative inferioare Legii 95/2006 la asigurarea asistenței medicale  pentru acești bolnavi, în situații care nu sunt amenințătoare de viață și deci nu sunt acoperite de prevederi legale și deontologice în vigoare. Această situație poate conduce la acuzații de malpraxis pentru îngrijiri medicale sub-standard, care nu sunt rezultatul neglijenței in practica medicala, ci a limitărilor de resurse din perioada pandemiei.”

CELE TREI REVENDICĂRI CU CARACTER URGENT

Colegiul Medicilor Iași solicită autorităților responsabile să resolve următoarele:

  • Stabilirea de criterii naționale și asumarea acestora la nivel guvernamental, pentru distribuția echitabilă a resurselor limitate;
  • Suspendarea responsabilității civile pentru posibilele acuzații de malpraxis medical apărute in condiții de ingrijiri medicale sub-standard, ca urmare a resurselor limitate din perioada pandemiei;
  • Legiferarea actului medical cu depășire de competență, în condiții excepționale, cum sunt cele din actuala pandemie.

”Aceste cerințe sunt fundamentale și urgente, pentru evitarea culpabilizării penale, răspunderii civile și stigmatizării sociale a medicilor, care demonstrează zilnic profesionalism, devotament și sacrificiu în lupta cu COVID-19.” se mai arată în documentul transmis Guvernului de Colegiul Medicilor Iași.