Soluţiile propuse sunt total greşite

Sorin Paveliu, expert în cadrul Societăţii Academice din România (SAR), a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul de lege a Sănătăţii ‘va duce la falimentare imediată’ pentru că măsurile propuse sunt ‘total greşite, total neadecvate situaţiei materiale a românilor’.

‘Care sunt obiectivele: desfiinţarea monopolului CNAS. Este clar că CNAS-ul rămâne, ba are un monopol şi mai atroce. Creşterea controlului asiguraţilor asupra fondului de asigurări obligatorii – s-a propus creşterea ipotetic prin mutualitate; este clar că nu se împlineşte. Introducerea competiţiei între asiguratori – între firmele de asiguratori urmează ipotetic să intre în competiţie în condiţiile în care sumele sunt date de către CNAS. Nu are nicio noimă competiţia de vreme ce sumele sunt gestionate de CNAS. Stimularea asigurărilor facultative – nu am niciun element de stimulare a asigurărilor şi de redefinire a pachetului de servicii care ar fi trebuit să se facă acum. Nu mă opreşte nimeni să fac redefinirea pachetului şi apoi să vin cu soluţii legislative. Concluziile noastre sunt că soluţiile propuse sunt total greşite, total neadecvate situaţiei materiale a românilor (…) Eu doresc ca reprezentant al societăţii civile ca proiectul de lege care se află acum pe site-ul Ministerului Sănătăţii să şi-l asume cineva. După părerea mea, noi avem în faţă un proiect de lege care crează posibilitatea unei scheme piramidale care va duce la falimentare imediată. Nu zic că aşa se va întâmpla. Nu zic că cineva asta îşi doreşte, dar prin modul în care a fost redactat, acest lucru a fost făcut posibil’, a spus Sorin Paveliu.

Reprezentanţii Societăţii Academice din România susţin că nişte măsuri benefice pentru sănătate ar fi: recunoaşterea dificultăţilor prin asigurarea transparenţei totale a parametrilor şi indicatorilor de funcţionare ai sistemului sanitar, adecvarea pachetului de servicii la nivelul finanţării din România, acreditarea tuturor unităţilor sanitare, respectând criteriile unitare pentru unităţile de stat şi cele private, stimularea competiţiei între furnizori prin majorarea sumelor fiecărei prestaţii în sine, până la un nivel în care să fie posibil ca pacienţii să opteze pentru sistemul de stat sau pentru cel privat şi creşterea implicării pacienţilor în luarea unor decizii care privesc structura şi funcţionarea sistemului sanitar.

‘Reacţia noastră este oarecum prematură şi tardivă în acelaşi timp. Prematur pentru că, în fapt, puţini ştiu că proiectul de lege a Sănătăţii nu a fost pus în dezbatere publică. Dezbaterea publică, conform legii, se face prin legea transparenţei decizionale, se pune într-un anumit loc pe site. Noi acum avem o lege care este pusă pe un forum de discuţii care nici nu primeşte comentarii. Noi n-am vrut să facem comentarii până când legea nu intră în dezbatere publică. Pe de altă parte, pe 31 vine FMI, iar legea Sănătăţii se găseşte în memorandum ca şi un criteriu de evaluare, ori după ce va veni FMI şi îşi va da cu ochii închişi o bifă pe acest proiect care este o inepţie, o să ne trezim întotdeauna cu un tampon pus în faţă: ne pare rău, ne-a obligat FMI. Nu, nu ne obligă FMI şi nu avem deloc obligaţia să avem inepţii chiar dacă sunt girate de către FMI’, a precizat Sorin Paveliu.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea