Societatea Română de Dermatologie va desfășura în perioada 3-30 aprilie a doua ediție a Campaniei „Adolescență fără acnee!” de informare și educare a tinerilor cu vârsta cuprinsa între 14 și 17 ani.
Anul acesta campania se va derula în licee din Oradea, Constanța, București, Târgu Mureș, Craiova, Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj.
„Acneea nu este o boală care amenință viața, dar amenință frumusețea, afectează calitatea vieții. Apare la vârste cuprinse între 14-17 ani și dispare la 25 de ani, însă la unii se manifestă toată viața. Tratamentul trebuie adaptat în funcție de forma de acnee. Nu există un tratament standard. Tratamentul trebuie schimbat pe parcursul vieții. Peste 90% dintre adolescenți au acnee, 50% dintre femeile adulte, 25% din populația adultă indiferent de gen suferă acnee. Din cauza hormonilor androgeni, băieții și bărbații sunt mai predispuși la forme mai grave și de durată. Scopul acestei campanii este de informare a populației că există posibilități terapeutice multiple”, a declarat joi într-o conferință de presă președintele SRD Alexandru Tătaru.
El a spus că persoana care are acnee nu trebuie să își facă autotratament, nu trebuie să copieze tratamentul altora și nu trebuie să își traumatizeze coșurile.
Potrivit medicului dermatolog, adolescentul cu acnee riscă să se izoleze social (stă în casă, nu se vede cu prietenii, nu merge la evenimente sociale normale).
„Încep să apară sentimente de frustrare, rușine, furie, încrederea în sine este afectată profund”, a spus președintele SRD.
Potrivit acestuia, este greșit să se creadă că acneea este o infecție a sângelui și necesită antibiotice, sau că este produsă de stafilococi și trebuie administrat autovaccin. De asemenea, nu este adevărat nici că este o perturbare hormonală gravă.
Potrivit specialiștilor, zonele predispuse la acnee sunt fața, pieptul, brațele și coapsele.
Secretarul general al SRD Alin Nicolescu a afirmat că în cadrul campaniei de anul trecut au fost consultați 1.259 de liceeni, iar dintre aceștia 68% aveau o formă de acnee ușoară, 29% moderată și doar 3% gravă.
Sursa: AGERPRES