Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE! Ce boală au descoperit medicii la copii după ce le-au făcut teste pentru COVID

Medicii din România au constatat, în ultima vreme, o evoluție îngrijorătoare a cazurilor de Bordetella pertussis la copii. Situația a ieșit la iveală ca urmare a faptului că toți pacienții grav cu boli respiratorii sunt testați pentru noul coronavirus. Analizorul RT-PCR poate identifica, pe lângă SARS-CoV2, alți 21 de agenți patogeni care provoacă boli respiratorii. În urma analizelor s-a constatat o creștere alarmantă a cazurilor de Bordetella pertussis.

Situația a fost făcută publică de medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

“Ce mă îngrijorează? Creșterea alarmantă a copiilor cu infecție acută cu Bordetella pertussis, sau tusea convulsivă (tusea măgărească). În ultima lună am avut cazuri confirmate cât în tot anul 2019 la un loc.

Știți cum arată boala aceasta? În afară de faptul că este posibil să mori (1% din sugarii cu vârstă sub 2 luni vor muri dacă fac această infecție) apar accese de tuse absolut groaznice”,  spune medicul pediatru.

Medicul spune că boala durează foarte mult, iar pentru bolnav suferința e de neimaginat. Această boală poate fi prevenită prin vaccinare, așa că medicul pediatru face apel la părinți să nu refuze vaccinul.

“Nu este deloc înțelept să refuzați vaccinul pentru pertussis. În țarile UE, în SUA, UK și multe altele, se administrează vaccinul și la femeia gravidă, în trimestrul III de sarcină. Pentru ca mama să dea cei mai buni anticorpi copilului ei nenăscut – anticorpii proprii. Exact ca vaccinarea antitetanică din sarcină, ce funcționează pe același principiu. In SUA ezitarea privind vaccinarea este responsabilă pentru cele peste 48.000 de cazuri de pertussis din 2012. Tragic este ca 20 de cetățeni americani, din care 15 sugari, au murit. Este cel mai negru bilanț in ultimii 70 de ani. Așa va fi si la noi dacă va continua să scadă acoperirea vaccinala DTaP a copiilor. Întrebarea nu este dacă vor fi mai multe cazuri, ci când vor fi? ACUM avem în tratament, în spitalul nostru, 3 pacienți cu aceasta boală “urâtă”. Întrebați medicul de familie dacă aveți schema completă de vaccinare contra pertussis!”,  se mai arată în postare.