Site-ul de educație medicală și prim-ajutor pentru copii – suntprimulajutorjunior.ro a fost lansat luni la Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, în prezența ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
„suntprimulajutorjunior.ro” conține „Ghidul de educație medicală și prim-ajutor — Sunt primul ajutor! SPA Junior!”, în 4 limbi, pe capitole, o secțiune dedicată proiectului pilot de educație medicală și prim-ajutor pentru copii, fotografii realizate în cadrul acestuia și aparițiile proiectului în media, dar și testimoniale ale participanților la evenimentele precedente.
„Site-ul, în limbile română, engleză, franceză și maghiară, a apărut ca o necesitate pentru cei dornici să se implice activ în caz de nevoie până la apariția personalului de specialitate. Deși se adresează în mod special elevilor, vârsta celui ce poate salva o viață în astfel de cazuri nu contează”, a afirmat luni, într-o conferință, inițiatorul proiectului Mihaela Arion.
Ea a menționat că proiectul a început în urmă cu doi ani, odată cu lansarea „Ghidului de educație medicală și prim ajutor”. În București, proiectul s-a derulat în 12 clase din 12 școli.
„Majoritatea inspectoratelor școlare din țară și majoritatea serviciilor de ambulanță s-au oferit să țină aceste cursuri, ne-am decis să avem și o variantă online la care să aibă acces cât mai multe persoane. Astfel a apărut ideea site-ului suntprimulajutorjunior.ro. A fost redactat în română, franceză, engleză și maghiară pentru că este bine să aibă acces cât mai multă lume”, a afirmat Mihaela Arion.
Potrivit acesteia, proiectul se va derula de la începutul anului școlar viitor ca proiect — pilot în județele Cluj (în 15 clase din 15 școli) și Sibiu (în 7 clase).
„Mă bucur că acest proiect merge înainte și că a fost creat și un site special cu informații utile. Societatea românească va fi mult mai pregătită pentru a aborda o situație de urgență și a acorda primul ajutor dacă învățăm, din timp, copiii și tinerii noțiunile de bază”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Directorul Societății de Salvare București, medicul Cristian Grasu, a explicat că site-ul este un instrument care adaugă valoare proiectului, întrucât în prezent comunicarea este mult mai largă și majoritatea informațiilor sunt căutate pe internet mai ales de cei tineri.
„Convingerea mea este că orice lucru minunat ca să îl poți duce la final trebuie să îl începi de foarte timpuriu. Așa este și cu această educație sanitară. Dacă începem devreme să ne educăm copiii, dacă începem devreme să le acordăm atenția cuvenită, sigur vom avea niște adulți pregătiți și niște adulți sănătoși. Practic, asta urmărim cu aceste ore de educație sanitară. Pe lângă faptul că ne ajutăm pe noi toți învățându-i tehnici de prim-ajutor, îi ajutăm pe ei să crească sănătoși, să fie adulți sănătoși, să învețe noțiuni de igienă, să învețe să se ferească atunci când este cazul de boli transmisibile și să intervină atunci când lângă ei se produce un accident acasă, la școală și ei pot interveni la un anumit nivel”, a declarat managerul SABIF medicul Alis Grasu.
La lansarea site-ului a fost prezent și Mihai Daniel Moldoveanu, elev în clasa a IX-a, care a urmat cursurile de acordare de prim-ajutor și care a salvat în cursul zilei de duminică un bărbat cu stop cardiac pe care l-a resuscitat.
Elevii implicați în programul „Sunt primul ajutor!” învață să aplice și să execute corect manevre de salvare a vieții, dar și noțiuni de igienă și de prevenire a afecțiunilor transmisibile.
Prezentarea noțiunilor privind modul de organizare, funcționare și utilizare a Sistemului Național Unic pentru Apel de Urgență 112, către grupurile de elevi din școlile desemnate să participe în cadrul acestui proiect, este un alt obiectiv al proiectului. De asemenea, elevii învață și despre prevenirea accidentelor casnice, școlare, rutiere, conștientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentației sănătoase, conștientizarea importanței donării voluntare de sânge și prevenirea riscurilor situațiilor de urgență în școli și în afara lor.
La baza realizării proiectului pilot din școli a stat „Ghidul de educație medicală și prim ajutor ‘Sunt primul ajutor — SPA Junior!'”.
Sursa: AGERPRES