Sistemul sanitar din România va fi falimentar

Directorul companiei producătoare de medicamente ‘Terapia’ din Cluj-Napoca, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, spune că sistemul sanitar din România va fi falimentar dacă va continua să funcţioneze doar din banii publici plătiţi de cei 5,5 milioane de contribuabili care trebuie să achite serviciile de sănătate pentru toţi cei 20 de milioane de cetăţeni ai ţării.

‘Industria farmaceutică este parteneră a sistemului de sănătate. În prezent, dacă analizăm structura consumului de resurse din sănătate, vedem că 21% din fondurile pentru sănătate sunt cheltuite pe medicamente, iar dacă acest procent este asemănător cu cel din ţările Europei, în România el se achită dintr-un buget pentru sănătate extrem de mic, comparativ cu restul continentului. Sistemul nu este suficient de bine finanţat nici la nivelul sănătăţii generale, nici la nivelul medicamentelor’, a declarat directorul Dragoş Damian, sâmbătă, pentru AGERPRES.

El a arătat că, pe de altă parte, toate supra-reglementările din sănătate din ultimii ani au vizat numai zona medicamentelor şi aceste mecanisme au determinat fie dispariţia unor medicamente din farmacii, fie înlocuirea celor ieftine cu altele scumpe.

‘De ce un control mai bun al utilizării fondurilor nu se face şi la restul de 79% din resursele financiare care merg spre sănătate, şi care sunt spitalele, medicina primară şi cea de ambulator ? Şi aici ar trebui instituit un control mai bun în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor. Ideea de a introduce asigurările de sănătate voluntare, complementare şi suplimentare este necesară, pentru a atrage de la persoanele care dispun de mai mulţi bani surse în plus de finanţare. Aceste surse suplimentare vor fi administrate de operatori privaţi, în aşa fel încât banii să nu se scurgă din sistem, să nu existe abuzuri şi fraude şi ei să ajungă, într-adevăr, la pacient. Aceasta este ideea de bază: o finanţare atât din sursa publică, dar mai ales din sursa privată’, a spus Dragoş Damian.

Referindu-se la compania pe care o conduce, Dragoş Damian a evidenţiat că ‘Terapia’ se bucură de succes pe pieţele externe, şi mai puţin pe cea autohtonă, pentru că românii continuă să fie tributari prejudecăţii că este mai bun ce se face în străinătate decât în ţară. Piaţa autohtonă a produselor farmaceutice continuă să fie dominată de companii internaţionale venite în România după 1989. ‘Pe piaţa românească, ‘Terapia’ nu are, paradoxal, acelaşi succes pe care îl înregistrează la export. Există un clişeu: românul continuă să gândească după stereotipul că tot ce este fabricat în România este de proastă calitate. Este o foarte mare greşeală, mai ales în privinţa produselor farmaceutice, pentru că standardele de producţie la medicamente sunt aceleaşi peste tot în lume. ‘Terapia’ şi toţi marii producători din România sunt auditaţi atât de Agenţia Europeană a Medicamentului, cât şi de cele Americană şi Japoneză. Standardele româneşti sunt, cu certitudine, cele bune şi românii trebuie să înceteze să gândească greşit că un medicament românesc este de o calitate mai slabă sau ieftin. Este un clişeu distructiv pentru pacient, pentru consumatorul de medicamente’, a afirmat directorul Dragoş Damian.

El a evidenţiat că fiind parte a grupului internaţional Ranbaxy, ‘Terapia’ are pieţe de desfacere în peste 50 de ţări, ‘de la Atlantic la Pacific’. Pachetul majoritar al Ranbaxy a fost preluat de o companie axată pe cercetare-dezvoltare, Daiichi Sankyo din Japonia, care este în top 15 al producătorilor mondiali. Daiichi Sankyo reinvesteşte 20% din venituri în cercetare şi dezvoltare, pentru descoperirea de noi molecule, sau de noi tehnologii farmaceutice.

Dragoş Damian a arătat, în context, că la ora actuală creanţele faţă de furnizorii de medicamente au ajuns la sume exorbitante şi trebuie avut în vedere riscul pe care îl reprezintă aceste datorii.

Fabrica de medicamente Terapia a fost înfiinţată în anul 1921 şi este, prin tradiţie, o garanţie a calităţii. În iunie 2006, pachetul majoritar de acţiuni al unităţii clujene de producţie a fost preluat de indienii de la Ranbaxy Laboratories Limited. Ulterior, compania japoneză Daiichi Sankyo a cumpărat 64% din acţiunile Ranbaxy Laboratories.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea