EXTERNE Știri

SISTEMUL SANITAR, APROAPE DE COLAPS! Țara care se confruntă cu mari probleme din cauza pandemiei

Pandemia de coronavirus a împins sistemul sanitar din Chile “foarte aproape de limită“, potrivit președintelui Sebastián Piñera. “Suntem conștienți că pe sistemul de sănătate este o presiune imensă”, a spus el.

Aproape 70.000 de cazuri infecție cu noul virus au fost înregistrate în Chile și peste 700 de persoane au murit. Capitala țării, Santiago, aflată într-un blocaj strict, este epicentrul focarului.

“Suntem foarte aproape de limită pentru că am avut o creștere foarte mare a nevoilor și a cererii pentru îngrijiri medicale, precum și pentru paturi și ventilatoare pentru unități de terapie intensivă”, a spus președintele chilian la deschiderea unui nou spital de teren din Capitală, transmite BBC.

Zeci de membri ai Senatului chilian şi doi miniştri au fost plasaţi în izolare, după ce persoane cu care au avut contact au fost diagnosticate cu Covid-19.

În Chile au fost proteste din cauza restricțiilor impuse de pandemie în ultimele zile, cu ciocniri între protestatari și poliție din cauza lipsei alimentelor.

Protestele din Santiago se alătură mai multor mişcări de stradă care au avut loc recent în America Latină.

În week-end, guvernul a anunțat că înaintează la plată o indemnizație de urgență pentru a ajuta aproximativ un sfert dintre chilieni să facă față impactului economic al pandemiei. Aproape 1,8 milioane de persoane vor primi bani începând de sâmbătă, a spus președintele, iar alte trei milioane de persoane urmează să primească bani pe 10 iunie. Ajutorul va fi acordat pe o perioadă de trei luni.