Un proiect-pilot de „anestezii intensive mobile”, cu rol de a acorda asistenţă medicală şi supraveghere pe secţiile de chirurgie pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale, a fost implementat la Spitalul Județean Timișoara, transmite Agerpres.
Sistemul constă în implicarea unei echipe de personal ATI, medic rezident şi asistentă, în îngrijirea pacienţilor în afara secţiei ATI, atunci când aceștia ajung în secţiile respective. Proiectul se aplică momentan în secţia de neurochirurgie, dar se va extinde pe toate secțiile cu pacienți cu probleme majore, precum chirurgie, oncologie, neurologie etc.
Primele rezultate se văd deja. După şase luni de la implementarea proiectului, numărul stopurilor cardio-respiratorii din secţia de neurochirurgie a scăzut cu 50%, spun medicii.
„După şase luni, putem să prezentăm aceste rezultate, care sunt deosebite, pentru că numărul stopurilor cardio-respiratorii pe secţia de neorochirurgie în aceste şase luni, comparativ cu cele şase luni anterioare implementării proiectului a scăzut spectaculos, cu peste 50%, ceea ce este foarte important. Medicii fiind acolo au observat din timp tendinţa pacienţilor de a se agrava şi au intervenit şi au fost mai puţine stopuri cardio-respiratorii, care înseamnă mult mai puţine situaţii ameninţătoare de viaţă”, a spus șeful Secţiei ATI a spitalului, dr. Dorel Săndesc, citat de Agerpres.
Acesta a mai spus că proiectul i-a fost prezentat şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care s-a arătat foarte interesată de extinderea la nivel naţional.