Singurul continent unde nu a ajuns pandemia. Cum e posibil

În timp toată lumea continuă să se lupte cu pandemia provocată de noul coronavirus, un continent a reușit să nu aibă nici o infecție.

Este vorba despre Antarctica, cel mai rece loc de pe Pământ, considerat acum „cel mai sigur loc din lume”, unde nu există nici măcar un caz confirmat.

Antarctica a avut noroc să nu fie lovită de COVID-19 atunci când focarele au izbucnit pe navele de croazieră, iar  virusul nu a atins țărmurile înghețate. Și, pentru că în regiunea de gheață vine iarna, așa ar trebui să rămână.

Deși aici nu există o populație autohtonă oficială – cu excepția cazului în care sunt numărați pinguinii, balenele, focile sau albatroșii – aproximativ 5.000 de oameni, în mare parte oameni de știință și cercetători, locuiesc în prezent în 80 de baze din Antarctica.

Keri Nelson, coordonator administrativ în stația Palmer a insulei Anvers, cea mai nordică stație americană din Antarctica, este unul dintre ei.

Chiar nu cred că există cineva aici în acest moment care nu este recunoscător să fie aici și să fie în siguranță”, a transmis prin e-mail către CNN Travel. “Unii oameni sunt pregătiți să se întoarcă acasă. Pentru a ajuta oamenii pe care îi iubesc și pentru a fi de folos în alte moduri în această perioadă din istorie. Dar cu toții suntem recunoscători că trăim într-un loc în care această boală este absentă.”

Deși s-ar putea să fie deconectați geografic de la pandemie, pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat-o cea mai „provocatoare criză” din lume de la cel de-al doilea război mondial încoace, Nelson și colegii săi sunt în permanență la curent cu tot ce se întâmplă în lume.

Robert Taylor este staționat la stația de cercetare Rothera, o bază de studiu britanic antarctic (BAS) de pe insula Adelaide, în largul coastei de vest a Peninsulei Antarctice.

Tânărul de 29 de ani, care este originar din Scoția, lucrează ca ghid de teren, oferind asistență colegilor care face cercetări și asigurându-se că toate lucrările de teren și călătoriile se desfășoară în siguranță.

Taylor urmează să plece în aprilie 2021, dar spune că va trebui să aștepte pentru a vedea  evoluția pandemiei, înainte de a se întoarce în Marea Britanie. „Ei spun că petrecerea unui sezon în Antarctica te schimbă, dar nu pot să nu mă întreb dacă restul lumii s-ar putea schimba mai mult în acest timp decât noi”, a spus el.

“Noi trăim aici normal. Avem o sală de sport, o sală de muzică, o bibliotecă, un cinematograf … toate lucrurile care acasă și în toată lumea au lipsit și lipsesc”.

“Încă putem socializa în voie, fără teamă, ne îmbrățișăm. Nu ne e teamă dacă cineva tușește“, a mai spus el. „Dar este tulburător să îți dai seama că aceste lucruri mici sunt atât de remarcabile acum. Și când vom pleca de aici, vom lăsa toate astea în urmă. Încerc să-mi forțez creierul să imprime exact ce e aici – pentru a păstra acest sentiment de libertate și securitate – astfel încât să nu uit mai târziu. “

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes