Oamenii de știință încă nu au suficiente date despre modul în care infecția cu noul coronavirus acționează asupra copiilor. Cercetările de până acum au scos la iveală că, la fel ca în cazul adulților, și în cel al copiilor infecția cu SARS-CoV-2 poate avea manifestări ce pot pune în pericol viața.
Statisticile cu privire copiii diagnosticați cu COVID-19 sunt totuși îmbucurătoare. Spitalele suport din România raportează că numărul copiilor internați din cauza afecțiunii este mai mic decât în cazul adulților.
La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, de exemplu, doar 10% din pacienții internați au fost copii. Iar în ceea ce privește pacienții în stare gravă, care au avut nevoie de îngrijiri medicale în secțiile de terapie intensivă, unitatea medicală s-a confruntat, din fericire, doar cu câteva cazuri.
„Noi am avut întotdeauna un număr mic de copii internați. Deci din 400, 450 de pacienți care sunt internați în spital, cam 10% sunt copii și totdeauna a fost așa. De ce? Pentru că în general și când era câte o afecțiune gen gripă sau orice altă boală specifică vârstei copilăriei părinții preferă să țină copiii acasă și să nu stea cu ei în spital. Stau cu ei în spital atunci când într-adevăr simptomatologia și medicul le recomandă că cel mai prudent ar fi să stea în spital. Au fost cazuri, un fel de cumul de afecțiuni, care ne-au determinat să transferăm de la noi spre spitalele unde au ATI pentru copii. Nu a fost un număr mare”, a explicat dr. Emilian Ioan Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, invitat în platoul emisiunii „Medika Special”.
În schimb, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, numărul cazurilor de copii infectați cu SARS-CoV-2 a fost mult mai mic. Din fericire, aici nu a fost nevoie de îngrijiri medicale la ATI pentru niciunul dintre micii pacienți.
„La noi au fost 100 de cazuri la peste 2000 de pacienți, dar am îngrijit până în 100 de pacienți fără să fi fost nevoie de terapie intensivă. Nu am avut cazuri în care să ajungă pacienții la ATI”, a explicat dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, la Medika TV.
Complicațiile infecției cu SARS-CoV-2 la copii
Deși cifrele par îmbucurătoare, specialiștii nu cunosc însă în totalitate modul în care virusul afectează organismul copiilor. Oamenii de știință încă încearcă să descopere toate aceste amănunte. Ceea ce se știe însă cu certitudine este că micuții dezvoltă alt tip de complicații, prin comparație cu adulții.
Această complicație poartă denumirea de „Sindrom Kawasaki” și poate provoca afecțiuni cardiace și vasculare.
„Se spune că un copil nu are un sistem imunitar dezvoltat care să provoace acea furtună de citokine. Acestea sunt speculații. Ceea ce vedem este un tip de boală diferit. Există niște complicații foarte severe vasculare și cardiace, este acest pseudo-sindrom Kawasaki care a fost întâlnit la destul de multe cazuri în SUA și Marea Britanie, în care există niște complicații vasculare și cardiace”, a explicat dr. Radu Ciornei, cercetător în microbiologie, imunologie și genetică moleculară.
Sindromul Kawasaki este o complicație specifică bolilor infecțioase, iar pacienții care suferă de această afecțiune ajung să fie internați la terapie intensivă.
Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, descrie mecanismul prin care acționează boala: „Reacționează în acest caz sistemul imun cu repercusiuni asupra a tot ceea ce înseamnă răspuns din partea organelor vitale. Adică pe lângă plămân răspunde și rinichiul, răspunde și ficatul, ajungând la o disfuncție organică multiplă. O situație în care viața copilului este pusă în pericol. Sindromul este prezent și în alte boli de origine infecțioasă și este periculos. În acest caz se ajunge la ATI și manevrele din ATI sunt cele care pot salva copilul și sunt manevre mai importante decât medicația specifică etiologică”.
În ceea ce privește tratamentul administrat copiilor infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele românești, aceștia au primit antiviralul Kaletra sub formă de soluție, în concentrații mici. Acest antiviral este realizat special pentru a fi administrat copiilor infectați cu HIV.