Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este suspectat că ar fi furnizat în spațiul public date eronate cu privire la impactul pe care l-a avut vaccinarea în țara noastră.
Date în acest sens au fost prezentate, într-o conferință de presă, de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, ulterior fiind făcute publice și promovate și prin alte căi oficiale.
Federaţia “Solidaritatea Sanitară” cere clarificarea acestor informații și vine și cu exemplele pe care le contestă.
“După vaccinarea împotriva COVID-19, infecția cu SARS-CoV2 a scăzut cu peste 87,7% în rândul personalului din sistemul medical” este prima afirmație a specialiștilor CNCAV contestată de sindicaliști.
“Corelaţia nu înseamnă cauzalitate. Dacă în urma vaccinării personalului medical s-a constatat o scădere cu ‘peste 87,7% a infecţiei cu SARS-CoV-2’ (vom vedea ulterior că nici această afirmaţie nu este justificată sub această formă) atunci trebuie mai întâi eliminată posibilitatea ca această scădere să nu fie determinată de alte cauze, cum ar fi evoluţia firească a pandemiei (scăderea generală a numărului de cetăţeni infectaţi) şi evoluţia testării (riscul de a descoperi mai puţini lucrători infectaţi deoarece se testează mai puţin sau scăderea dorinţei de testare a lucrătorilor vaccinaţi). Suplimentar, pentru a putea lua în discuţie o relaţie de cauzalitate între vaccinare şi scăderea infecţiei trebuie desfăşurat un studiu care să analizeze evoluţia infecţiei la un lot egal de persoane vaccinate şi persoane nevaccinate (precum cel desfăşurat în Israel, de cei de la Calit, având ca subiecţi 300.000 cetăţeni vaccinaţi şi tot atâţia cetăţeni nevaccinaţi). În discuţie este cel mult o ipoteză ştiinţifică (şi o dorinţă colectivă, inclusiv a noastră), nu o informaţie bazată pe date ştiinţifice“, se arată într-un comunicat de presă al Federației.
Aceștia spun că, în absenţa unor date relevante privind protecţia împotriva infectării a celor vaccinaţi este necesar ca instituţiile statului să considere că nu există o asemenea protecţie.
“Din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, până în data de 14 februarie 2021 au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin 89,98% dintre acestea (98,84% cu o doză)” este cea de-a doua afirmație făcută în spațiul public de specialiștii CNCAV care e contestată de sindicaliști.
“Datele privind numărul de lucrători din sectoarele sănătate şi asistenţă socială publicate sunt eronate. Lotul lucrătorilor din sănătate şi asistenţă socială avut în vedere de reprezentanţii CNCAV este de ‘aproximativ 250.000 persoane eligibile pentru faza I’. Însă, conform datelor INS (valabile pentru anul 2019) sectorul sanitar şi sectorul asistenţă socială numără, împreună (în medie), 395.462 de lucrători. Numărul de ‘aproximativ 250.000 persoane eligibile’ comunicat de oficialităţi pentru acelaşi sectoare este mai mic cu 145.462 de lucrători (excluderea de la numărătoare ar putea avea legătură, spre exemplu, cu refuzul vaccinării într-un număr mare de cazuri). Pentru o corectă informare publică ar trebui să ştim care este evoluţia infectărilor în cazul celor 145.462 de lucrători din sectorul sănătate şi sectorul asistenţă socială care nu au fost incluşi în categoria lucrătorilor esenţiali. Nu putem exclude riscul unei ‘selecţii statistice’ preferenţiale a lucrătorilor vaccinaţi din cele două sectoare, efectuată de cei de la CNCAV pentru a putea raporta o campanie reuşită. Informaţiile publice oferite de reprezentanţii CNCAV nu coincid cu cele colectate public de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială ‘Solidaritatea’ (CCDSS) pe Platforma de monitorizare a impactului Covid-19 asupra lucrătorilor din sănătate. Conform acestor date, din cei 40.627 lucrători pentru care avem informări oficiale din partea unităţilor sanitare privind statusul vaccinal, doar 18.555 au fost vaccinaţi (adică 45,67%).
Datele privind numărul de lucrători din sănătate vaccinaţi existente pe Platforma de monitorizare a impactului Covid-19 asupra lucrătorilor din sănătate au fost preluate de la un număr de 106 unităţi publice care au transmis informaţiile în mod oficial până acum, ele reprezentând aproximativ 20,314% lucrătorilor din totalul angajaţilor din sector public sănătate. Solicitarea informaţiilor a fost transmisă tuturor unităţilor sanitare, acestea fiind rezultatele primite până în acest moment. Platforma indică atât fiecare unitară care a transmis informaţiile şi procentul lucrătorilor vaccinaţi din acea unitate cât şi distribuţia vaccinării pe categorii de personal. Dacă sunt vaccinaţi doar circa 50% dintre lucrători atunci nu putem atribui reducerea infectării cu 87,7% vaccinului“, se arată în comunicat.