România se pregătește să redeschidă școlile, măsură considerată necesară de toată lumea. Sindicaliștii din învățământ susțin necesitatea redeschiderii unităților școlare cu atât mai mult cu cât școala online este, în opinia lor, ineficientă, mai ales că resursele tehnologice oferite copiilor și profesorilor nu sunt performante.
Ministerul Educației a achiziționat tablete și laptopuri prin intermediul mai multor programe pentru a le oferi elevilor și profesorilor, astfel încât aceștia să-și poată desfășura cursurile online. Membrii sindicatelor din educație atrag atenția cu privire la faptul că aceste resurse nu sunt performante.
„Mijloacele tehnice care au fost puse la dispoziția unităților de învățământ nu sunt performante și nu pot oferi posibilitatea realizării unor cursuri de calitate”, a atras atenția prof. Marius Nistor, președintele Federațiilor din Educație „Spiru Haret”, în direct la Medika TV.
Mai mult, se pare că mulți dintre profesori au probleme în privința utilizării noilor tehnologii. „Niciun profesor din România nu a fost instruit în facultate să folosească predarea online. Sunt colegi care nu au niciun fel de abilitate din acest punct de vedere, trebuie ajutați. În Franța profesorii au refuzat categoric să predea online. Au cerut să fie învățați să folosească dispozitivele”, a mai spus prof. Marius Nistor.
Tocmai de aceea, sindicaliștii consideră oportună redeschiderea unităților de învățământ. „Învățământul de calitate se va întâmpla în sala de clasă. Mai important decât materiile pe care le predăm este relația pe care o creez cu elevii în clasă, modul în care reușesc să comunic cu ei față în față”, a adăugat liderul sindical, la Medika TV.
O decizie cu privire la redeschiderea școlilor va fi luată de autorități în data de 2 februarie. La această oră se știe că școlile s-ar putea redeschide pe 8 februarie, când va începe al doilea semestru al anului școlar, dar decizia din 2 februarie va ține cont de evoluția epidemiologică din acel moment din țara noastră.