În contextul creșterii, din nou, a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, dar și al informațiilor care arată că, în fața tulpinii Delta copiii sunt mai expuși, se impugn câteva lămuriri, dar și precizări ale specialiștilor.
În general, COVID-19 cu tulpina Delta, la copii se manifestă prin:
- tuse, febra, dureri în gât
- dureri musculare
- vomă
- probleme digestive
- simptomatologie respiratorie
Nu sunt, însă, motive de panică, avertizează medicul pediatru Mihai Craiu: ”În mod obiectiv lucrurile stau așa – în SUA copiii reprezintă 22% din totalul populației și doar 13% din cel al internărilor prin infecție cu noul coronavirus. Da, există o creștere, care este explicabilă prin contagiozitatea extrem de ridicată a Delta și prin comportamentul nostru al adulților. Dar nu trebuie să facem acum un atac de panică! Nu e cazul, nu ajută la nimic și nu vom scădea numărul de spitalizări.”
Este, însă, foarte important să cunoaștem care sunt factorii de risc ai copiilor, pentru că acești factori pot favoriza dezvoltarea formelor grave ale COVID-19. Este vorba despre malformații cardiace, boli neurologice sau pulmonare cronice, sindrom Down, deficite imunologice, insuficiență renală cu dializă, diabet, anemie severă, malnutriție severă.
”Copiii fără comorbidități grave ar putea face forme severe dacă sunt obezi, dacă au vârstă sub 3 luni sau sunt de altă rasă decât cea caucaziană” mai precizează cunoscutul medic pediatru.
În ceea ce privește prezentarea la spital cu un copil cu simptome de COVID-19, aceasta se impune în cazul celor cu respirație rapidă (peste 50/min sugarii, peste 40/min cei de 1-5 ani) sau dificilă, cu desaturare (sub 95% la pulsoximetru). La fel și în cazul copiilor cu deshidratare sau cu semne neurologice nou apărute.