Sănătatea în România Sfatul specialistului

Simptomele care fac diferența între COVID-19 și ALERGIA LA AMBROZIE

Ne aflăm în plin sezon de înflorire a ambroziei, planta cu cel mai înalt efect alergen care crește în țara noastră. Potrivit statisticilor, 1 din 4 români suferă de o alergie, iar numărul persoanelor alergice la ambrozie se ridică la peste 500.000 de persoane.

Unele simptome îi pot speria pe oameni, în condițiile în care pot fi ușor confundate cu cele specifice COVID-19.

Unul dintre ele este pierderea mirosului. De aceea, medicii îi sfătuiesc pe oameni ca la apariția primelor simptome să se adreseze unui medic, care poate stabili dacă este vorba despre o reacție alergică sau de o infecție cu noul coronavirus.

Un alergic va avea strănut, nas înfundat, poate avea o pierdere a mirosului din cauza inflamației, de asemenea mâncărime de ochi și nas, dar niciodată nu va avea febră. Pe când în această afecțiune, COVID-19, principalele simptome sunt febra, pe care niciodată nu o are alergicul, tusea și, foarte rar, înfundarea de nas și o stare de astenie foarte marcantă.

Având în vedere că alergia la ambrozie și-a intrat puternic în manifestare, de câteva zile, pentru că a explodat polenul în aer, și acești pacienți pot să aibă această senzație de oboseală, din cauza nasului înfundat, și suntem din nou în această situație de a avea persoane cu forme foarte severe de rinită, conjunctivită și, din păcate, și astm. Încep să tușească și de aici se pune diagnostic diferențiat. Sfatul meu este ca fiecare persoană care începe să aibă strănut, nas înfundat, tuse, mai bine să solicite consultul unui medic, care știe să facă diferența între o boală și alta și astfel să poată să primească sfaturile medicale optime”, a spus dr. Carmen Bunu, specialist alergolog la Spitalul Județean Timișoara, citată de presa locală.