Evoluția unui tip de cancer care afectează, deopotrivă, femeile și bărbații, și în cazul căruia vârsta de diagnosticare a scăzut dramatic, ar trebui să determine autoritățile medicale să acorde o mai mare atenție modului în care se poate face prevenția acestuia. Cancerul colorectal este pe locul doi ca și incidență, în România, și tot pe locul doi ca și cauză de mortalitate neoplazică în România. Frecvența acestui tip de cancer, în creștere, este alarmantă, dar, totodată, și scăderea vârstei la care sunt diagnosticați pacienții. Dacă în urmă cu un sfert de secol medicii erau obișnuiți să pună diagnosticul de cancer colorectal după vârsta de 50 de ani, în prezent, afecțiunea este luată în calcul la pacienți de la 20 la 90 de ani.
Tabloul simptomelor care duc, cel mai adesea, la diagnosticarea cancerului colorectal este destul de clar pentru specialiști, însă ceea ce îngrijorează este faptul că pacienții se prezintă târziu pentru investigații și evaluări medicale. O mai bună cunoaștere a semnelor care anunță boala, dar și un screening serios, ar putea conduce la salvarea a mii de vieți.
De aceea, medicii care luptă cu această maladie avertizează asupra unor simptome ale bolii care pot fi ignorate de către pacienți, luni la rând. Oboseala, lipsa de randament și de energie, insomniile, pot anunța instalarea unui cancer de colon. Anemia este, de asemenea, un semn al bolii. Anemia apare, de obicei, din cauza unor hemoragii care sunt mai greu de depistat. Dacă pentru pacient este mai greu să își dea seama de diagnostic, pentru medic un set uzual de analize de sânge oferă răspunsuri lămuritoare. Febra prelungită, a cărei cauză nu se regăsește în infecții respiratorii sau de aparat urinar, poate să anunțe un cancer colorectal. Febra este provocată de infectarea tumorii maligne, dar în acest caz localizarea infecției este mai greu de observat.
”Cancerul colorectal este un cancer care a urcat pe podium în ultimii 25 de ani, fiind a doua cauză de deces prin cancer. Din poziția trei a ajuns pe poziția doi…Vorbim de un cancer care se întinde de la decada a doua și am avut chiar și pacient sub 20 de ani, ajuns la Urgențe, cu cancer colorectal.” a subliniat prof.dr. Mircea Beuran, prezent în studioul Medika TV, la o emisiune având ca temă acest tip de cancer.