Orice mică durere de articulație ar trebui să ne trimită imediat în cabinetul unui medic. Tratarea prin automedicație a acestui simptom nu este cea mai eficientă decizie pe care o putem lua. Durerea poate să reparară, iar consecințele sale pe termen lung ne pot agrava și mai mult starea de sănătate.
La „Doctor Medika”, Simona Balanescu a discutat cu fizioterapeutul Alexandru Ilie despre artrită și efectele pe care această afecțiune le are asupra organismului. „Artrita are peste 100 de forme de manifestare, ea poate să fie sistemică într-o singură articulație, putem vorbi despre poli artrită reumatoidă atunci când mai avem multe articulații implicate, putem vorbi despre spondilită anchilozantă, atunci are un impact direct asupra coloanei vertebral și nu în ultimul rând aceste inflamații apar în rândurile copiilor și atunci apare spondilită juvenilă. Este întâlnită în rândul adolescenților, ea se poate manifesta la 14, 16 ani„ a explicat fizioterapeutul Alexandru Ilie.
Nediagnosticată la timp, această afecțiune ne poate afecta serios calitatea vieții, mai ales pe plan profesional. „Dacă nu este diagnosticată și tratată la timp conduce la sechele funcționale care pot reduce capacitatea pacientului de a-și desfășura activitățile profesionale, iar majoritatea pacienților ies la pensie pe caz de boală” susține specialistul.
Mai mult decât atât, la apariție oricăror semne de durere articulară, principalul simptom pe care artrita îl generează în organism, pacienții trebuie să evite automedicația și să meargă la medic pentru investigații. „Atunci când apare o durere, pacienții să nu se mai ducă rapid spre automedicamentație. Să nu mai folosească antiinflamatoare sau spre unguentele acestea care pot fi luate ușor din farmacii, ci să meargă la medic. Pentru că orice durere trebuie Investigată amănunțit” a mai spus Alexandru Ilie.