Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

ȘI TOTUȘI SE POATE! De ce ar trebui să ne vaccinăm cu AstraZeneca. Medic: „Efectele adverse sunt foarte rare”

În ciuda polemicilor legate de vaccinul AstraZeneca, specialiștii spun că trebuie să ne imunizăm cu acest ser. Medicii spun că reacțiile adverse legate de coagularea sângelui nu ar trebui să ne sperie, având în vedere că acestea sunt extrem de rare. Reacții adverse pot apărea în cazul tuturor medicamentelor.

Vaccinul AstraZeneca e bun și ne putem vaccina. Pentru că există efecte adverse foarte rare și la vaccin și la aspirină și la paracetamol și la alte medicamente pe care le luăm fără să ne uităm în prospect. La multe din tratamentele pe care noi le folosim în cazul bolnavilor cronici există efecte adverse rare”, a explicat dr. Sandra Alexiu , președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, în direct la Medika TV.

De asemenea, medicii susțin că șansele ca un efect advers descris ca fiind rar să apară la pacienți sunt posibile, însă sunt foarte mici.

Cred că ar fi mai utile niște comparații plastice apropo de cât de rare sunt efectele acestea adverse, că dacă iei un efect advers și-l descrii ca atare sigur că lumea se sperie. Dar trebuie înțeles că este mult mai probabil să fii lovit de fulger decât să faci un efect advers de genul acesta la vaccinul AstraZeneca și mai ales trebuie să înțelegem că atunci când vaccinăm milioane de oameni într-un timp scurt este evident că vom observa aceste efecte adverse mai repede pentru că e o mare masă de oameni“, a mai spus dr. Sandra Alexiu.

De asemenea, medicii atrag atenția că modul în care s-au comunicat reacțiile adverse ale vaccinului AstraZeneca a fost unul panicard.

Important este cum explică oamenilor asta fără să intre panică. Au apărut niște reacții adverse consemnate de la început. În general, efectele adverse se raportează, raportarea se face simplu, în mediul online. Chiar și pacienții pot raporta. Adunarea acestor reacții adverse are ca efect publicarea lor în prospectul medicamentului”, a precizat dr. Sandra Alexiu.

Până în prezent, peste 400,000 de români s-au vaccinat cu serul produs de compania britanică AstraZeneca, iar în țara noastră nu a fost raportat nici un caz de tromboză asociat cu vaccinul.