ȘI TOTUȘI NU EXISTĂ UN PERICOL. Vaccinul AstraZeneca, recomandat de specialiști

În timp ce tot mai multe state europene suspendă vaccinarea cu serul companiei AstraZeneca, din cauza posibilelor complicații apărute postvaccinare, oamenii de știință susțin că nu există o relație de cauzalitate directă între problemele de sănătate ale oamenilor și acest vaccin. De asemenea, ei recomandă continuarea campaniei de vaccinare și utilizarea serului.

Principalul argument pe care îl au specialiștii atunci când recomandă utilizarea vaccinului AstraZeneca în campania de vaccinare are legătură cu numărul mic de probleme de coagulare generate în urma procesului de vaccinare.

Aceste lucruri pot fi dovedite statistic că sunt false, ținem cont uitându-ne la numărul foarte mare de oameni care au primit acest vaccin, deja vorbim despre zeci de milioane de oameni, 10 milioane de oameni doar în Regatul Unit, și nu s-au înregistrat astfel de cazuri. Dacă ne uităm la incidență, la cât de des se petrec aceste cazuri, chiar avem o incidență mai scăzută în rândul populației vaccinate decât în rândul populației care nu a primit vaccinul. Este o incidență mai scăzută chiar decât ne-am fi așteptat în mod normal”, a atras atenția Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, consultant în sănătate publică, într-o intervenție în direct la Medika TV.

Totodată, problemele de coagulare raportate ca având legătură cu vaccinul AstraZeneca ar fi putut fi generate și de vârsta înaintată a persoanelor imunizate, sunt de părere cercetătorii.

În același timp, trebuie să precizăm și faptul că în momentul de față prioritizarea s-a făcut în primul rând ținând cont de persoanele vulnerabile, persoanele predispuse cu comorbidități și cu o vârstă înaintată. Riscul de tromboembolism crește odată cu vârsta, ori dacă noi vaccinăm persoane vârstnice care sunt totodată predispune complicațiilor COVID-19, care țin de coagularea anormală, ne putem gândi că vom avea astfel de cazuri prin natura întâmplării. Ținând cont de numărul mare de persoane vaccinate, iar principiul de cauză și efect nu a fost demonstrat, chiar Agenția Europeană a Medicamentului și OMS recomandă utilizarea în continuare a vaccinului AstraZeneca”, a adăugat Ștefan Dascălu.

Mai mult, suspendarea campaniei de vaccinare reprezintă un pericol pentru sănătatea publică.

Cred că cel mai înțelept lucru este să investigăm cazurile și să vedem ce s-a întâmplat cu acei oameni, dar să continuăm vaccinarea. Pentru că nu doar că punem sănătatea oamenilor în pericol, dar în același timp ne gândim și la efectele pe termen lung, inclusiv la percepția publică asupra acelui vaccin”, a mai spus Ștefan Dascălu.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea