Dezvoltarea emoțională a copiilor poate avea de suferit dacă aceștia sunt certați de părinți că nu respectă măsurile de protecție sanitară. Psihologii sunt de părere că cei mici trebuie încurajați să poarte măștile, nu certați că refuză să o facă.
Părinții ar trebui să aibă o abordare sinceră și pozitivă atunci când discută cu cei mici despre măsurile de protecție sanitară. Psihologii sunt de părere că foarte mulți adulți greșesc atunci când îi ceartă pe copii că refuză să se conformeze sau atunci când le explică faptul că nerespectarea purtatului măștii, de exemplu, ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea celor dragi.
„Nu poți să creezi sentiment de vinovăție pentru copil și să pui presiune pe el. Dacă îi vei spune unui copil dacă nu te protejezi îți îmbolnăvești familia, acest copil va rămâne stigmatizat. Copiii trebuie să se simtă în siguranță, copilul trebuie să fie un exemplu pentru ceilalți, dar ca să fie un exemplu, trebuie ca eu să fiu un exemplu pentru copilul meu”, a explicat psihologul Ovidiu Telegescu, pentru Medika TV.
Pentru a depăși această stare, copiii au nevoie de sprijin emoțional și încurajări. De asemenea, adulții trebuie să le arate copiilor că iei înșiși respectă măsurile de protecție sanitară. Însă în spațiul public au apărut numeroase imagini în care adulții ignoră recomandările autorităților. „Părinții trebuie să ofere modele bune copiilor, nu să se înghesuie în fața școlilor. Trebuie să folosim modele pozitive pentru a educa copiii”, a mai spus psihologul Ovidiu Telegescu.
În cazul în care sfaturile specialiștilor nu vor fi respectate, există șansa ca cei mici să dezvolte forme grave de anxietate și vor tinde către izolarea socială.