SFATUL SPECIALISTULUI: Ce analize trebuie să faci ca să afli dacă ai risc de diabet

Peste 2 milioane de români suferă de diabet de tip 1 sau 2, însă numărul celor care au această afecțiune, estimează specialiștii, este mult mai mare, pentru că mulți oameni nu știu că suferă de această boală.

Medicul Mihaela Posea, specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, a vorbit, la Medika TV, despre riscul de a dezvolta această boală, dar și care sunt categoriile de persoane mai expuse să facă diabet. Persoanele de peste 45 de ani și cele cu obezitate sunt predispuse la apariția diabetului. De aceea, este important ca acestea să-și monitorizeze glicemia.

Specialiștii recomandă un set de analize, care pot indica așa-numitul stadiu de pre-diabet, o stare dinaintea diabetului, dar care, odată descoperită, poate fi controlată astfel încât să se prevină apariția bolii.

“Acest stadiu îl definim ca valori ale glicemiei în sânge, recoltată din venă dimineața, pe nemâncate, între 100 și 126. Practic, orice glicemie cu valoare peste 100, dar până în 126, definește pre-diabetul. E adevărat că nu doar prin glicemie definim pre-diabetul, ci și prin alte două analize. Una ar fi media glicemiilor pe ultimele 3 luni, se cheamă hemoglobină glicozilată, iar valoarea ei, ca să putem pune diagnosticul de pre-diabet, ar trebui să se încadreze între valorile de 5,7 și 6.,5. Și mai avem o altă analiză de depistare a pre-diabetului, se cheamă testul de toleranță la glucoză, în care se recoltează glicemiile înainte și după ce am băut glucoză dizolvată într-o cană cu apă. Dacă glicemiile sunt între 140 și 200, e pre-diabet. Dacă depășesc 200 la acest test, deja vorbim de diabet”,  a explicat dr. Mihaela Posea.

Analizele nu sunt deloc complicate, singura condiție pe care trebuie să o respecte persoana care merge la laborator pentru recoltarea sângelui e să nu mănânce nimic cel puțin 8-10 ore înainte, recoltarea făcându-se dimineață, pe nemâncate.

“Analizele se recomandă în cazul tuturor persoanelor care suferă de obezitate. De asemenea, celor peste 45 de ani. De altfel, după vârsta de 45 de ani oricum se recomandă a se face analizele anual. Sunt și persoane în cazul cărora depistarea pre-diabetului poate începe chiar mai devreme. De exemplu dacă vorbim de femeile care au suferit de diabet în timpul sarcinii, ele au nevoie de monitorizare imediat după ce nasc, dar și ulterior, anual, sau cum decide medicul specialist. Ele reprezintă o categorie de risc, cunoscută”, a mai spus medicul specialist.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Stil de viață, Știri
Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea