SFATUL SPECIALISTULUI: Alimentele la care NU trebuie să renunți dacă ai fost diagnosticat cu diabet

Diagnosticul de diabet vine de regulă la pachet cu necesitatea unui regim alimentar strict. Totuși, indiferent de forma de diabet, că e de tip 1 sau 2, acest diagnostic nu trebuie să sperie. E drept că parte din obiceiurile alimentare trebuie uitate, mai ales că sunt o serie de produse care duc la creșterea glicemiei. Dulciurile, produsele de patiserie, cele de cofetărie și chiar prăjiturile făcute în casă trebuie date uitării și consumate doar foarte rar, la ocazii speciale. Există însă și alimente care, deși cresc glicemia, rămân în continuare în alimentația persoanei diagnosticate cu diabet.

Medicul Mihaela Posea, specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, a vorbit la Medika TV despre alimentele care nu sunt interzise odată cu instalarea diabetului.

”Există alimente fără de care nu putem să rezistăm și care, deși cresc glicemia, nu e bine să renunțăm la ele. Amintesc aici pâinea, pastele, cerealele, orezul. Recomandările sunt să fie consumate în anumite cantități și de preferat să fie integrale, adică să nu fie procesate, pentru ca senzația de sațietate să fie de lungă durată și să nu crească atât de tare glicemia. Tot în categoria alimentelor care cresc valorile glicemice, dar la care nu putem să renunțăm  intră fructele. Beneficiul de a mânca fructe e atât de mare încât nu se recomandă să eviți fructele din momentul în care ai fost diagnosticat cu diabet. Cele mai mari concentrații de zaharuri se regăsesc în struguri, banane, gutui, pere, prune și rodii. Au un impact mai mare asupra glicemiei, de aceea trebuie consumate mai rar. Tot în această categorie intră și leguminoasele, de genul fasole boabe, linte, năut, cartof sau porumb –  mămăliga – sunt alimente pe care avem voie să le consum, dar cu măsură, sau cu cântar, cum spunem noi”,  a explicat medicul diabetolog Mihaela Posea.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes