Sezonul alergiilor! O nouă formă de alergie la polen se manifestă în țara noastră

Pentru mulți dintre noi, primăvara nu înseamnă doar renașterea naturii, ci și o perioadă marcată de suferință. Responsabile sunt alergiile de sezon, precum rinita sau conjunctivita. Cele mai răspândite sunt însă alergiile la polen, care afectează tot mai multe persoane.

„Există alergii de sezon, totdeauna a fost așa. Am avut o periodă în care le și clasificăm, dar de vreo zece ani s-a schimbat această idee, deoarece conform situație geografice și climatologice din întreagă lume nu mai asistăm la sezoane. De exemplu, era sezonul de polen, care începea din martie și se termina undeva în septembrie. Dar prin încălzirea globală polenizarea plantelor se face mai devreme și ține mai mult . Oricum, în perioada asta asistăm la alergiile la polenul de mesteacăn, care sunt în creștere față de anii trecuți. Avem mai mulți pacienți care au această alergie. În plus, la ei a fost descris și este din ce în ce mai des întâlnit și la noi așa-numitul sindromul oral. În acest caz, pacienții alergici la polen pot să reacționeze și la alimentele în formă crudă, adică cine este alergic la mesteacăn poată se reacționeze și la măr sau legume”, a explicat Diana Deleanu, medic primar alergolog.

Pe lângă alergiile deja cunoscute, o nouă formă a acestei boli se manifestă tot mai agresiv în țara noastră. „Avem o formă mai agresivă de alergie la un polen care până acum câțiva ani nu era întâlnit în România. Este vorba de așa numitul polen de ambrozie. Societatea Română de Alergologie și Imunologie a și făcut de doi ani de zile o campanie legată de expunerea la polenul de ambrozie, care dă forme severe de îmbolnăvire. Ea provoacă atât rinită sau conjuctivita, cât și astm bronșic. Guvernanții noștri au înțeles gravitatea acestul lucru și au elaborat o lege referitoare la modul de administrare a terenurilor. Nu pot fi lăsate în paragină, astfel încât acestă plantă să nu crească pe aceste suprafețe neîngrijite”, a declarat Diana Deleanu.

Deocamdată picăturile sau injecțiile cu extracte alergenice standardizate reprezintă singura terapie împotriva acestei alergii. Este vorba de un tratament de desensibilizare, singurul care poate avea efecte pe termen lung.

Categorii: Știri
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea