Potrivit unui raport publicat de Eurostat, România ocupă un loc fruntaș printre țările europene cu servcii medicale greu de accesat.
Accesibilitatea la serivcii medicale este măsurată în funcție de frecvența cu care o persoană ajunge la medic. Vizitele la medic sunt condiționate de costuri, distanța față de unitățile sanitare, birocrație și de educația medicală a populației.
În 2017, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ patru persoane din zece (38%) au fost la medicul de familie sau de medicină generală cel puțin o dată în cele douăsprezece luni anterioare sondajului. Un sfert din populație (25%) au mers la medicul de medicină primară între trei și cinci ori, iar 14% au mers de cel puțin șase ori. 24% din populație nu a mers deloc, însă, la medicul de familie.
Recordul negativ al persoanelor care nu au ajuns deloc la medicul de familie este deținut de Grecia (60,5%), urmată de Bulgaria (52,4%) și de România (42,9%). În țara noastră, o treime din respondenți (33,1%) au mers la medicul de familie de una-două ori, 13,5% de trei-cinci ori, 6,2% de șase-zece ori și 4,2% de peste zece ori.
Pentru comparație, în Germania, doar 10,7% din respondenți nu au fost deloc la medicul de familie în ultimul an, în vreme ce 39,4% au fost de una-două ori, iar 32,7% de trei-cinci ori. În Danemarca, aproape 70% din populație a fost de trei ori sau mai mult la medicul de familie.
Germania, țara cu cele mai accesibile servicii de chirurgie
Statisticile publicate de Eurostat se referă și la frecvența cu care pacienții ajung la medicul chirurg. În UE, media celor care nu au ajuns la chirurgie în anul precedent a fost de 45%, în vreme ce în România ea a ajuns la 88% (cel mai mult din UE).
În țara noastră, 9,2% din respondenți au ajuns o dată sau de două ori la un chirurg și 2,8% de trei ori sau mai mult. În UE, media a fost de 34% pentru una sau două consultații de chirurgie, 14% pentru trei-cinci și 7% pentru șase sau mai multe vizite.
Din nou, cele mai accesibile servicii de chirurgie au fost în Germania, unde 42% din respondenți au fost o dată sau de două ori în ultimul an, 23,2% de trei-cinci ori și 13% de șase ori sau mai des.