Sănătatea în România Știri

Senatul României a aprobat Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România

Proiectul legislativ prin care s-a propus Planul național de prevenire și combatere a cancerului în țara noastră a fost adoptat în Senat. Senatorii au adoptat Planul cu unanimitate de voturi.

Planul național de prevenire și combatere a cancerului vizează identificarea unor direcții strategie pentru perioada 2023 – 2030, în acord cu directivele în acest domeniu ale Organizației Mondiale a Sănătății și Uniunii Europene.

Unul dintre inițiatorii acestei legi, senatorul Nicoleta Pauliuc a precizat public faptul că prin aplicarea Planului numărul bolnavilor de cancer și al deceselor generate de această afecțiune va scădea, prin aplicare prevederilor Planului.

„ Prin legea de aprobare a Programului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în România, tuturor acestor oameni le oferim deopotrivă muniţie împotriva bolii şi motivaţie să lupte. Odată ce această strategie va fi aplicată, adică adoptată de Parlament, promulgată de preşedinte, implementată de Ministerul Sănătăţii şi bugetată corespunzător de Executiv, sunt convinsă că toate aceste cifre înfiorătoare pe care vi le-am prezentat vor scădea substanţial (…). Eu cred că este nevoie de înţelegerea mai bună a realităţii afecţiunii, a opţiunilor şi un management corect al aşteptărilor. Iar aici avem destul de mult de lucrat, pentru că sistemul de sănătate are impresia că dacă şi-a făcut treaba, nu mai trebuie să-l intereseze calitatea vieţii bolnavului, odată ce el a ieşit din spital, din clinică sau din cabinet”, a precizat Nicoleta Pauliuc.

Planul prevede realizarea unui registru național al pacienților de oncologici, dar și o schimbare de paradigmă în ceea ce privește stabilirea schemelor de tratament pentru bolnavii de cancer.

„Se va insista mai mult pe consultarea interdisciplinară, să vorbească între ei şi oncologul, şi chirurgul, şi radiologul, şi persoana care se ocupă de aplicarea tratamentului cu chimioterapie, poate şi psihologul, pentru a stabili o cale de urmat pentru fiecare pacient în parte” a mai spus senatorul Nicoleta Pauliuc.

În fiecare an 100.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer.