Meniscul joacă un rol important în funcționarea articulației genunchiului. Ruptura de menisc apare ca urmare a unui traumatism sau a unei mișcări efectuate greșit. De cele mai multe ori, simptomele sunt reduse și aproape că nu ne dăm seama că ne confruntăm cu această problemă. De cele mai multe ori, ajungem în cabinetul medicului când durerea se intensifică și persistă.
Cauzele care pot genera ruptura de menisc sunt diverse și țin atât de activitățile pe care le desfășurăm, cât și de stilul de viață.
„În principiu, apare din cauza unui traumatism, mai ales în cazul persoanelor care fac sport și nu se încălzesc suficient de bine. Dar și stilul de viață poate fi o cauză și mă refer aici la persoanele care sunt supraponderale sau sedentare și nu fac mișcare deloc. Kilogramele în plus pot afecta articulația genunchilor” susține dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie și traumatologie sportivă.
În ceea ce privește simptomele, specialiștii susțin faptul că, de cele mai multe ori, în stadii incipiente, ruptura de menisc nu doare și nu crează probleme pacienților. Situația se modifică, în timp, dacă aceștia nu ajung la medic pentru investigații amănunțite.
„De cele mai multe ori, problema apare dar nu e dureroasă la început. Se aude cel mult o trosnitură, pe care pacientul o pune pe seama unei mișcări greșite. Netratată, ruptura de menisc se poate agrava și poate provoca dureri foarte mari. În acest stadiu ajung pacienții la spital” mai spune dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie și traumatologie sportivă.