În foarte multe cazuri, în special în România, mentalitatea pacienților este de a „duce boala pe picioare”. Riscurile la care se expun adoptând această atitudine sunt destul de mari, de aceea atunci când corpul dă semne că ceva nu este în regulă trebuie să meargă cât mai repede la medic. Există suficiente simptome care evidențiază o alterare a stării de sănătate.
Una dintre principalele simptome care-i trimit pe pacienți la medic este durerea. Specialiștii explică faptul că, în asociere cu alte simptome secundare, durerea ascunde boli destul de grave, precum infarctul miocardic sau diverticulita.
„Sunt câteva simptome de alarmă care ar trebui să ne determine să ne prezentăm la medic. Durerea este unul dintre principalele semne de alarmă care aduce pacientul la cabinet. În funcție de localizarea acesteia, durerea poate să fie sugestivă pentru anumite patologii. De exemplu, durerea cu localizare în mijlocul pieptului, apărută brusc, cu caracter violent, caracter de apăsare, care iradiază în mandibulă, în zona gâtului, asociată sau nu cu grețuri sau vărsături care are o durată de peste 20 de minute ridică o suspiciune ridicată de infarct miocardic acut. Dacă ne doare în partea dreaptă a corpului, sub coastă, mai avem și gust amar, grețuri și vărsături, înseamnă că ne confruntăm cu o litiază biliară complicată. Dacă facem febră, avem greață, vărsături și avem schimbare în ritmul și inconsistența scaunelor, ne putem gândi la o posibilă diverticulită. Adică, inflamarea acelor buzunărele din intestin, denumite diverticuli, care s-au inflamat și dau această patologie. Diverticulita este o urgență medico-chirugicală, pentru că prezintă un risc de perforație” a explicat la Medika TV, dr. Georgiana Dediu, medic primar medicină internă, Doctor în Medicină.
Totodată, pe lângă durerea, febra este un alt simptom din cauza căruia pacienții ajung, de cele mai multe ori, la Urgențe.
„Alt simptom care aduce pacientul la medic este febra. Febra nu este un simptom de alarmă, dar dacă este asociată cu greață, vărsături în jet, sensibilitate la lumină, dureri de ceafă, dureri abdominale severe, usturimi la urinare, este necesar ca persoana care are aceste simptome să meargă de urgență la medic. Mai există și posibilitatea ca pacientul să aibă febră joasă cu valori cuprinse între 38,5-39,00, dar care durează de câteva săptămâni. Acest tip de febră este sugestivă pentru tuberculoza pulmonară, pentru sinuzita cronică și nu în ultimul rând se asociază cancerelor hematologice, leucemii și limfoame. Dacă pacientul are febră înaltă, peste 39 de grade, care nu scade cu nimic, pe o durată de 3 zile, iar trebuie să se meargă de urgență la medic pentru că, cel mai probabil, este vorba despre o infecție severă de genul unei pneumonii” a mai spus dr. Georgiana Dediu.
De asemenea, și dispneea poate fi un simptom care îi trimite pe cei care se confruntă cu ea la cabinetul medical.
„De asemenea, dispneea poate aduce la rândul său pacientul la medic. Dacă persoana a călătorit recent cu avionul mai bine de 12 ore sau dacă a fost operată recent și simte că se sufocă este semn de trombembolism pulmonar, adică de ocluzie a unei artere pulmonare cu un cheag de sânge” a mai spus dr. Georgiana Dediu.