Semne și simptome ale apariției „piciorului diabetic”

Chiar dacă nu are simptome, diabetul este o boală care afectează întregul organism. Una dintre consecințele acestei afecțiuni este apariția „piciorului diabetic”. Practic, din cauza diabetului sănătatea picioarelor este puternic afectată.

Pacienții cu diabet pot avea o viață normală, dacă respectă indicațiile terapeutice ale medicilor. În caz contrar, boala afectează întreg organismul, „piciorul diabetic” fiind o consecință a modului în care diabetul își pune amprenta asupra sănătății pacienților. Practic, din cauza diabetului, la nivelul membrelor inferioare, se produc ischemii dar și alterarea nervilor, astfel încât pacientul nu simte durere în momentul în care, picioarele încep să fie afectate.

Diabetul poate provoca apariția „piciorului diabetic”

„Diabetul afectează circulația arterială a picioarelor și, parțial, putem să-l asemănăm cu o ischemie. Mai mult afectează și nervii de la nivelul picioarelor și determină un sindrom de nevrită diabetică, o neuropatie, care determină lipsa de durere la nivelul picioarelor. Este ca o anestezie a picioarelor. Ori ischemia, lipsa de sânge, determină ca simptomatologie clinică ca durere. Apare la mers, iar în timp în pe măsură ce boala avansează durerea apare și în repaus. În diabet, această durere lipsește de foarte multe ori pentru că este afectat și nervul care generează durerea” susține prof. dr. Mircea Pătruț, medic primar chirurgie vasculară și cardiovasculară.

Simptome ale unui pacient cu „picior diabetic”

Evoluția către această problemă medicală se face treptat, iar în momentul în care pacienții  sunt diagnosticați cu „picior diabetic” medicii nu mai pot face mare lucru pentru a le îmbunătăți starea de sănătate.

„Simptomatologia este bogată în piciorul diabetic și are o evoluție în timp. Acele răni reprezintă o fază tardivă. Pacientul ar trebui să se diagnosticheze înainte de apariția acelor ulcerații. Bolnavul neavând durere nu se plânge de nimic și evident nu merge la medic” mai spune dr. Mircea Pătruț.

Medicul diabetolog trebuie să urmărească pacientul și să-și dea seama de aceste disfuncții înainte de apariția problemelor la nivelul picioarelor. Odată apărute aceste leziuni se închid greu și se suprainfectează, iar boala evoluează și singura soluție este amputația.

Categorii: Medici de familie
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea