SEMNALUL DE ALARMĂ AL CARDIOLOGILOR ÎN LUPTA CU COVID-19:”Nu știm efectele pe termen lung!”

Studiile apărute de la declanșarea pandemiei, în legătură cu vulnerabilitățile mai mari pe care le au pacienții cu afecțiuni cardiovasculare în fața COVID-19, au ajutat lumea medicală să gestioneze mai bine această categorie de bolnavi. Experiența de până acum a arătat că bolile cardiovasculare cresc riscul de infecție pentru că virusul folosește, pentru a pătrunde la nivel celular, o enzimă a cărei activitate e crescută în bolile cardiovasculare. Astfel, științific este admis că 15 % din pacienții cu afecțiuni cardiovasculare riscă infecția cu SARS-CoV-2. Pe de altă parte, aceste afecțiuni cresc mortalitatea și riscul de complicații în COVID-19. Riscul de deces al unui pacient cardiac infectat cu SARS-CoV-2 este de trei ori mai mare, decât la pacienții fără comorbidități, iar cel de complicații în infecție este de cinci ori mai mare.

Medicii cardiologi sunt îngrijorați și în legătură cu sechelele pe termen lung ale COVID-19. Invitat în studioul Medika TV, prof.dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog, șef de secție clinică la Spitalul Universitar de Urgență București și președinte al Senatului UMF ”Carol Davila” , a vorbit despre interesul cardiologiei în aflarea unor răspunsuri privind efectele de lungă durată ale COVID-19. ”Ne întrebați ce se întâmplă după vindecare. Habar nu am! Sunt câteva studii de urmărire pe pacienți, dar pe o durată relativ scurtă, avem boala exprimată doar din martie. Știm că ei rămân cu sechele pumonare, știm că, dacă au afectare, ei pot rămâne cu sechele cardiace. Din păcate, nu știm ce se va întâmpla peste 10, peste 5 ani, cu acești pacienți, din păcate, deocamdata, nu știm. Tocmai asta vrem să facem, avem în clinică niște protocoale pe care vrem să le dezvoltăm în această direcție, pentru a-i urmări pe termen mai lung pe acești pacienți. Și nu suntem singuri, lucrăm cu mai multe colective din Europa”

Un lucru știut este că , în timpul infecției cu SARS-CoV-2, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare trebuie atent monitorizați, pentru că există riscurile unor complicații:

”Interacțiunile dintre COVID-19 și bolile cardiovasculare sunt multiple….Fie apare o afectare a mușchiului cardiac care se numește miocardită și, de obicei, e severă, fie apar diverse aritmii, fie insuficiență cardiacă, fie se decompensează un sindrom coronarian acut și apare un infarct miocardic. Știm toate aceste lucruri, știm că acestea cresc în timpul infecției, va trebui să ne pregătim în acest sens când preluăm pacienții cu suspiciune sau confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2.” a mai subliniat prof.dr. Dragoș Vinereanu.

Mai multe despre pacienții cu afecțiuni cardiace și COVID-19 AICI, într-un document elaborat de Societatea Europeană de Cardiologie și tradus de Societatea Română de Cardiologie.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes