Semnalele pe care le transmite corpul atunci când creierul suferă. Lipsa mirosului, un simptom care ar trebui să ne trimită la medic 

Bolile din sfera cerebrală și neurologică transmit la rândul lor o serie de semne de care ar trebui să ținem cont și să mergem la medic. În spatele acestor simptome se pot ascunde afecțiuni grave precum diferite tipuri de cancer sau tumori necanceroase, dar care ne pot afecta serios sănătatea. 

Lipsa mirosului este un simptom întâlnit și atunci când suferim de răceală sau gripă. Însă, pierderea mirosului pe o perioadă îndelungată de câteva luni sau ani ar trebui să ne trimită direct la medicul neurolog. „Primul nostru receptor este nervul olfactiv. O scădere a acuității mirosului, un miros anormal perceput poate să ne furnizeze o informație prețioasă, ca de exemplu existența unei tumori de șanț olfactiv. De foarte multe ori lipsa totală sau parțială a mirosului omul o ignoră, pentru că la noi mirosul nu mai este atât de important. Astfel pot să se dezvolte aceste tumori benigne. Ele dau și niște simptome atunci când cresc în dimensiune pe porțiunea frontală a creierului. Iar din această cauză unele persoane pot avea tulburări de personalitate. Sunt mulți pacienți care au venit cu această problemă, prin transfer de la Psihiatrie. Creșterea în volum a acestor tumori benigne le face greu de extirpat. O scădere miros unilaterală percepută la timp reprezintă un mijloc de diagnostic foarte bun” a explicat, la Medika TV, Conf. Dr. Corneliu Toader, managerul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București. 

Diminuarea văzului poate fi provocată de apariția unui alt tip de tumoare cerebrală. „O scădere de acuitate vizuală este foarte importantă. Dacă scăderea văzului apare la un singur ochi, atunci în proporție de peste 80% afectarea este neurologică. Fie este vorba despre o tumoră hipofizară, fie este vorba despre un meningiom de treime de aripă dreaptă care implică calea optică și atunci reverberația este această scădere a acuității vizuale. Legat de simțul văzului mai spre și o altă problemă destul de importantă: defectul de câmp vizual. Poate să apară în patologia tumorală hipofizara” a explicat dr. Corneliu Toader. 

 

Categorii: Medici de familie
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea