Știri

Semnal de alarmă tras de un specialist: “Noul porumb autorizat de Comisia Europeană e un pericol pentru sănătatea tuturor!”

Cunoscutul medic specialist în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru, care este în același timp și europarlamentar, atrage atenția cu privire la un sortiment de porumb aprobat de CE, despre care spune că reprezintă un pericol pentru sănătate oamenilor.

Vreau ca acest produs să nu ajungă niciodată în farfuriile românilor. Siguranța alimentară trebuie să devină o urgență la nivel european.

Din păcate Comisia Europeană continuă să autorizeze importul de produse alimentare modificate genetic cu risc crescut pentru viața oamenilor și mediu. Noul porumb MZIR098 (SYN-ØØØ98-3) autorizat de Comisie este un pericol pentru sănătatea tuturor. Acest porumb fost modificat genetic pentru a conferi toleranță la erbicidele complementare care conțin glufosinat și pentru a produce două proteine insecticide (toxinele „Bt” sau „Cry”): eCry3.1Ab și mCry3A)”,  a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Europarlamentarul spune că glufosinatul, clasificat drept toxic pentru reproducere, este interzis din 2018 în UE.

Sunt multiple efecte secundare după expunerea la toxinele Bt care pot afecta sistemul imunitar și pot amplifica caracterul alergen al altor proteine cu care intră în contact.

Regulamentul (CE) nr.1829/2003 prevede că produsele alimentare sau furajele modificate genetic nu trebuie să aibă efecte adverse asupra sănătății oamenilor, animalelor și a mediului dar EFSA nu a solicitat nici acum studii suplimentare.

Sper ca și Comisia Europeană, având în vedere argumentele menționate, să răspundă prompt la solicitarea de a retrage imediat proiectul de decizie de punere în aplicare a autorizației pentru acest produs”, mai spune dr. Tudor Ciuhodaru.