Un număr de 52 de medici şi asistenţi medicali din 20 de judeţe ale ţării şi 6 unităţi de primiri urgenţe din Capitală vor fi pregătiţi timp de două zile de către o echipă de medici aparţinând Marinei SUA, care a sosit în România în cadrul exerciţiului Black Sea Rotational Force.
”Seminarul organizat de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Forţele Navale Americane, se va axa mai ales pe teme de traumă”, a subliniat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la deschiderea cursului.
El a adăugat că acest schimb de experienţă vine în sprijinul pacienţilor.
‘Avem traumatisme din ce în ce mai multe. Este vorba de tot felul de traumatisme nu numai cauzate de accidente rutiere, o parte dintre acestea sunt foarte grave şi care necesită reacţii după protocoale, după ghiduri, şi acest schimb de experienţă cred că va fi de mare importanţă. Într-o unitate de urgenţă, cel puţin din statisticile noastre, cam un sfert din cazurile care vin sunt diferite tipuri de traumatisme, nu toate sunt foarte critice sau foarte grave. Un procent semnificativ din aceste traumatisme sunt critice, grave. Traumatismele omoară cel mai mult, la tinerii între 1 an şi până la 50 de ani, cauza principală de deces sunt traumatismele. Din cauza asta orice transfer de cunoştinţe de practică, de experinţă modernă, că e pe linie organizatorică, linia protocoalelor şi ghidurilor medicale, nu face decât să sporească acea calitate a actului medical’, a subliniat dr. Raed Arafat.
Secretarul de stat a făcut referire şi la programul pentru Terapie Intensivă, destinat pacientului critic, care va beneficia de fonduri mai multe. Deja spitalele strategice au primit sumele pentru acest program şi urmează ca din luna aceasta să se facă decontările pentru materiale sanitare, medicamente.
Acesta şi-a exprimat convingerea că astfel de programe de cooperare între Ministerul Sănătăţii, Ambasada SUA, Forţele Navale ale SUA vor continua, accentuând că o astfel de colaborare este extrem de utilă.
La rândul său, Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a apreciat această colaborare.
”Sunt încântat că Ambasada SUA şi Ministerul Sănătăţii au putut facilita acest schimb de experienţă între specialiştii americani şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) privind cele mai noi tehnici de îngrijire a traumelor. Acest program este parte a cooperării continue pe care o avem cu instituţiile româneşti pentru consolidarea serviciilor medicale destinate cetăţenilor români’, a spus Duane Butcher.
În cadrul seminarului, trei medici militari americani din cadrul exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force 2013 (BSRF – 13) susţin prezentări pe tema medicinei de urgenţă şi vor prezenta propriile experienţe în procedurile de intervenţie în situaţii de urgenţă, mai ales în cazul traumatismelor.
Prin acest demers, Ministerul Sănătăţii şi Forţele Navale Americane îşi propun realizarea unui schimb de experienţă în domeniul medicinei de urgenţă, având ca scop preluarea bunelor practici.