SECRETELE NUTRIȚIEI. Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când apare diabetul?

Diabetul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice. Netratată corespunzător această boală poate provoca decesul.

Pentru a funcționa corespunzător, celulele corpului nostru au nevoie de energie. Această energie este furnizată de glucoza, provenită de la glucide. Ca să ajungă în celule, glucoza are nevoie de un hormon care să o sintetizeze și anume insulina, produsă de pancreas.

Diabetul este acea afecțiune care determină incapacitatea glucozei de a ajunge în celule și de a le face să producă energie. Și pentru că nu poate fi sintetizată la nivel celular, glucoza rămâne în sânge iar excesul său provoacă numeroase dezechilibre în organism.

Celulele nu au suficientă energie, nu acționează la nivel optim și organele interne, care sunt alimentate cu zahărul care este în exces, încep să sufere, puțin câte puțin. În timp, nivelul crescut de zahăr în sânge conduce la afectarea rinichilor, la afectarea ochilor, la afectarea nervilor periferici, la afectarea cerebrovasculară, la afectarea nervilor și vaselor mari„ a explicat dr. Laura Ene, în cadrul emisiunii „Secretele Nutriției”, difuzată de Medika TV.

Diferențele între diabetul I și II

În funcție de nivelul de insulină pe care pancreasul îl secretă astfel încât să ajute la sintetizarea glucozei în celule, există două tipuri de diabet, explică specialiștii care tratează această afecțiune. „Pancreasul persoanelor cu diabet zaharat secretă prea puțină insulină spre deloc și atunci vorbim despre diabetul de tip I sau secretă suficientă insulină, dar acțiunea ei să nu fie eficientă și aici vorbim despre insulino-rezistență. Această insulino-rezistență reprezintă caracteristica principală a diabetului de tip II care înseamnă faptă că din pancreas se secretă suficientă insulină, însă nu este eficientă în a introduce glucoza în celule. Și atunci ea rămâne crescută în fluxul sanguin și o vedem crescută la analizele de sânge” a mai explicat dr. Laura Ene.

Despre diabet se spune că este „inamicul silențios”, în sensul că boala nu doare. Există însă câteva simptome care ne-ar putea pune în gardă astfel încât să ne adresăm medicilor. Unul dintre simptome este senzația excesivă de sete. Urmează apoi urinarea în exces, vederea încețoșată sau senzația de foame excesivă.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes