Un nou-născut canadian este un caz „probabil” de infecție cu noul coronavirus, încă de când se afla în pântecul mamei, relatează medicii, potrivit Medical Express.
Alte astfel de cazuri au fost raportate în studii anterioare, iar cazul înregistrat în Canada vine să confirme teoriile inițiale. Vestea bună e că, deși copilul s-a născut prematur, la aproximativ 36 de săptămâni, el era sănătos și, deși a fost testat pozitiv pentru coronavirus, nu a dezvoltat COVID-19.
Cazul „reprezintă un caz probabil de infecție congenitală SARS-CoV-2 la un nou-născut viu”, au spus cercetătorii conduși de medicul pediatru Dr. Prakesh Shah, de la Spitalul Mount Sinai din Toronto. Ei și-au publicat raportul în Jurnalul Asociației Medicale din Canada.
După cum a menționat grupul lui Shah, studiile anterioare din China au confirmat deja infecția cu coronavirus la nou-născuții ale căror mame erau infectate cu noul coronavirus. Dar a fost greu să se stabilească dacă bebelușii s-au îmbolnăvit înainte, în timpul sau după naștere, prin alăptare.
În noul caz, o femeie însărcinată, în vârstă de 40 de ani a ajuns la spital pentru a naște. Ea suferea deja de COVID-19, cu dureri corporale, apetit redus, oboseală, tuse uscată și febră. Din fericire, nu a necesitat sprijin respirator, au spus medicii ei. Copilul ei a fost „viguros” la naștere și nu a necesitat niciun ajutor pentru a respira. Cu toate acestea, testele făcute la o zi și la șapte zile după naștere au fost pozitive pentru infecția cu noul coronavirus.
Este imposibil de confirmat faptul că sugarul a contractat virusul încă în pântec, dar echipa lui Shah a scris că femeia a redus funcția sistemului imunitar, ceea ce a făcut să fie mai vulnerabilă în fața virusului. De asemenea, testarea placentei sale a evidențiat inflamația în țesuturile care au fost „în concordanță cu infecția virală primară”, au spus medicii.
Copilul nu a intrat în contact cu tractul vaginal al femeii în timpul nașterii și au fost luate toate precauțiile (măști, mănuși etc.) pentru a reduce răspândirea coronavirusului de la mamă la nou-născut în orele de după naștere.
Deci, „bănuim posibilitatea unei rute transamniotice a infecției [cu noul coronavirus] prin intermediul placentei”, a scris echipa.
Dr. Adi Davidov este asociat catedra de ginecologie la Staten Island University Hospital din New York. Citind concluziile de la Toronto, el a spus: “Acesta este primul raport care arată clar că există o mică posibilitate ca COVID să poată fi transmis în uter.”
Davidov a adăugat că, deși oamenii consideră în primul rând SARS-CoV-2 ca invadând tractul respirator, „poate fi găsit ocazional și în alte zone ale corpului”, iar asta poate include uterul și placenta.
Cu toate acestea, transmisia materno-fetală a coronavirusului probabil nu este frecventă, crede el.
“Având în vedere că am asistat la sute de nașteri ale unor femei infectate cu SARS-CoV-2 și nu am văzut acest fenomen, este destul de sigur să presupunem că acesta este un fenomen rar”, a spus Davidov. Cu toate acestea, este important pentru clinicieni să fie conștienți de această situație și să testeze nou-născuții pentru COVID-19.