În week-end au ajuns în România primele doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, iar autoritățile anunță că săptămâna aceasta vor fi deschise noi centre de vaccinare, unde va ajunge acest ser.
Este vorba despre 180 de centre noi, care vor fi deschise la nivelul întregii țări, pentru moment fiind disponibile peste 80.000 de doze, adică exact prima tranșă care a ajuns în țară. Noi tranșe sunt însă așteptate curând. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că numai în luna februarie ar urma să îi fie livrate României 800.000 de doze de la AstraZeneca.
În aceste condiții, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 spune că nu vor fi păstrate doze pentru rapel, cum se întâmplă în cazul serurilor Pfizer și Moderna. Pe de o parte pentru că e așteptat un număr important de vaccinuri, pe de altă parte pentru că a doua doză va fi administrată la un interval de 8 săptămâni, întrucât în acest mod serul este mai eficient.
„Pentru AstraZeneca ne-am propus să nu păstrăm rapelul, având în vedere că distanța dintre cele 2 doze este de 8 săptămâni or, din acest punct de vedere avem toate motivele să nu păstrăm rapelul, care va fi asigurat din tranșele care urmează în luna martie. A fost o discuție pe care am avut-o în cadrul comisiilor științifice, am avut inclusiv o sesiune științifică cu reprezentanții companiei la nivel european, în care am analizat toate datele științifice și am decis de comun acord să mergem pe recomandarea de a administra la 8 săptămâni. Rata de eficacitate între 8 săptămâni și 12 săptămâni nu creștea semnificativ, practic intervalul de confidență era aproape la fel, iar din acest punct de vedere ne-am dorit să păstrăm rapelul la 8 săptămâni pentru a crește probabilitatea ca persoana respectivă să vină la rapel și să reducem riscul ca persoana să se infecteze între prima doză și rapel. La vaccinul de la AstraZeneca, cu cât rapelul a fost administrat mai târziu, cu atât eficacitatea a fost mai mare”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță la Digi 24.
Cel mai recent studiu despre vaccinul AstraZeneca arată că acesta a avut o eficacitate de 82,4% când a doua doză a fost administrată la 12 săptămâni sau mai târziu, faţă de 54,9% dacă a doua doză a venit la mai puțin de șase săptămâni după prima.
Pentru că studiile nu au cuprins un număr suficient de mare de persoane de peste 55 de ani, dar mai ales de peste 65 de ani, pentru a se putea ajunge la o concluzie privind gradul de protecție oferit acestor categorii de persoane, oficialii din sănătate au decis ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani.
În noile centre de vaccinare, care vor fi dedicate vaccinării cu AstraZeneca, se pot înscrie doar persoanele care îndeplinesc această condiție de vârstă și care sunt eligibile etapelor I și II.