Se confruntă România cu noua mutație a tulpinii Delta? Probe prelevate la Iași, trimise la secvențiere

Numărul foarte mare de cazuri noi de infectare, dar mai ales modul de evoluție a bolii, determină tot mai mulți specialiști să suspecteze că România se confruntă deja cu o mutație a variantei Delta a coronavirusului, cea responsabilă pentru valul 4.

Potrivit medicilor din Iași, de unde au fost deja recoltate 7 probe ce au fost trimise pentru secvențiere la Institutul Matei Balș, starea pacienților se agravează foarte repede.

“Ţinând cont de situaţia care se manifestă în momentul de faţă la pacienţii ce prezintă COVID-19, discutăm dacă nu neapărat de o nouă tulpină, ci de o agravare a tulpinii Delta, din punctul de vedere al simptomatologiei. În consecinţă, atâta timp cât sunt adeptul medicinei bazate pe dovezi, se impune o secvenţiere. Astfel încât, dorim să ştim dacă ne confruntăm cu o nouă variantă Delta sau ne confruntăm cu o nouă tulpină”, a declarat dr. Florin Roşu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, citat de Ziarul de Iași.

Potrivit sursei citate, modul în care se manifestă boala depinde foarte mult și de momentul în care pacientul ajunge la spital.

“Mi-a atras atenţia simplul fapt că pacienţii care se prezintă în triajul spitalului prezintă un necesar de până la 3-5 litri de oxigen la internare, apoi, de la o oră în sus, necesarul de oxigen escaladeză, ajungând la 25 de litri de oxigen pe minut, astfel încât este necesară intervenţia colegilor noştri de pe ATI şi de cele mai multe ori internarea pacienţilor la ATI. Agravarea diferă de la pacient la pacient. Cert este că undeva într-adevăr prin intervalul dintre ziua a 7-a şi ziua a 10-a se manifestă şi care impune pe lângă oxigenoterapie şi monitorizarea foarte atentă a pacientulului”, a mai spus acesta.

Specialiștii avertizează că mutații noi pot să apară în orice moment, iar alte țări se confruntă deja cu această problemă.

“Această tulpină Delta plus, acum, la care apare o mutaţie, este în vizorul cercetătorilor din Regatul Unit al Marii Britanii, pentru că specialiştii vor să vadă dacă are un răsunet în special pe acoperirea vaccinală. În acelaşi stadiu se află şi aceeaşi tulpină Miu, apărută recent în SUA, care a dovedit rezistenţă la vaccinurile existente. Variantele pot apărea în orice moment, pentru că, în momentul în care contagiozitatea este mare, astfel de mutaţii apar, şi drept urmare pot apărea noi variante. Dar noi am învăţat în medicină că există mutaţii de viruşi care rezistă în timp şi care vor deveni dominante şi care pot, sau nu pot, să ne facă probleme. Sunt, desigur, în acelaşi timp, şi mutaţii care nu rezistă în timp. De aceea este important să avem cercetare mereu în arealul nostru geografic, care se poate face prin secvenţiere la Institutul Matei Balş“, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, citată de aceeași publicație.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea