Ministerul Sănătăţii a încheiat un parteneriat cu Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti în vederea realizării unei baze de date privind riscul seismic, eficienţa energetică şi riscul de incendiu în unităţile sanitare.
“Am identificat peste 420 de unităţi medicale cărora li se va aplica un chestionar de evaluare tehnică. Evaluarea tehnică face referire printre altele la riscul seismic, la eficienţa energetică şi la riscul de incendiu. Dintre cele aproape 1.400 de clădiri ale unităţilor sanitare cu paturi şi vorbim de clădiri, nu de unităţi sanitare, 310 sunt autorizate privind securitatea la incendiu, 52 sunt autorizate parţial, 302 clădiri funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Dintre acestea, 120 au aviz, iar 728 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu. Sunt cifre care ne preocupă în egală măsură pe toţi“, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Verificările vor începe cu clădirile fără autorizație la incendiu.
“Eu anticipez că vom începe verificările cu acele clădiri care nu au autorizaţie la incendiu, pentru că ele ar trebui să fie prioritare. În funcţie de datele obţinute şi de gradul de nesecuritate pe care aceste clădiri îl au, vom realiza prioritizarea pentru investiţiile preponderent din fonduri europene pentru următorii ani. Acolo unde nu se pot face modificări structurale sau modificări de compartimentare interioară suficient de profunde încât să răspundă tuturor acestor cereri, să mergem pe varianta de a construi o unitate sanitară nouă“, a mai spus Mihăilă.
Evaluările vor fi urmate și de investiții, a mai precizat ministrul.
În cadrul parteneriatului, Universitatea de Construcţii București va oferi sprijin tehnic pentru colectarea informaţiilor.
“Am construit un chestionar în care vom regăsi informaţii despre riscul seismic, eficienţa energetică şi riscul la incendiu, chestionar pe care îl vom completa cu o reţea formată din cadre didactice de la UTCB, Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi, Universitatea Politehnica Timişoara şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi vom fi sprijiniţi în acest demers de Inspecţia de Stat în Construcţii şi de Asociaţia Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri“, a declarat rectorul Universității, Radu Văcăreanu.
Evaluările vor fi făcute cu voluntari, motiv pentru care UTCB așteaptă pe oricine dorește să se implice în acest proiect, pentru completarea chestionarelor.