ALERTĂ: CORONAVIRUS EXTERNE

SE ACCELEREAZĂ CURSA PENTRU UN VACCIN ANTI-COVID-19. Care sunt ultimele vești

Vin vești încurajatoare din laboratoarele de cercetare. Un al zecelea vaccin împotriva COVID-19 a intrat în prima fază a testelor clinice. Este vorba despre vaccinul produs de compania de biotehnologie din Maryland, Novavax. Primul voluntar a fost vaccinat luni seara în Australia, anunță CNN, testarea urmând a se face, în primă fază, pe 130 de voluntari. 

Vaccinul, denumit NVX-CoV2373, a produs niveluri ridicate de anticorpi neutralizatori în testarea pre-clinică, potrivit unui comunicat al companiei, ceea ce înseamnă că acest ser poate contribui la controlul răspândirii bolii.  Anunțul nu a fost publicat încă într-un jurnal medical.

Dacă rezultatele după primul val de testări vor fi promițătoare, studiul va continua în cea de-a doua etapă, în care un grup mai mare de participanți din mai multe țări va fi testat pentru a evalua siguranța, eficacitatea și capacitatea de reducere a bolii COVID-19 de către acest vaccin.

Novavax este cea de-a zecea companie din întreaga lume care a început studii umane cu potențiale vaccinuri împotriva COVID-19. În ceea ce privește capacitățile de producție, un purtător de cuvânt al companiei, citat de CNN, susține că Novavax ar putea livra 100 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul anului și un miliard de doze în 2021.