Scuzele unui ministru și discursul deviant al politicienilor

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a generat un val de iritare publică după o declarație care este considerată un derapaj la nivelul discursului public și care l-a adus pe oficial în situația de a-și cere scuze public. Victor Costache a avut o exprimare total neinspirată, în momentul în care încerca să explice cum se regândește programul destinat copiilor cu autism, și a declarat că „există o corelare între această afecțiune (autism) și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”. A fost o insinuare a faptului că ar exista o legătură între părinții care își lasă copiii acasă pentru a pleca la muncă peste hotare și răspândirea fenomenului de autism la copii.

Marți seara, ministrul Sănătății, aflat în platoul unei televiziuni, a fost nevoit să-și ceară scuze, după ce declarația sa a inflamat spiritele și i-a adus numeroase acuzații din partea organizațiilor neguvernamentale. „Era o declarație în care explicam măsurile care vor fi luate pe programele de sănătate și la ordonanța pentru modificarea Legii 95. (…) Am vorbit cu medicii de la Spitalul Socola și copii internați acolo care au sindrom de tip autist, mulți dintre ei au fost abandonați de părinții care au plecat în străinătate. Și medicii de la Socola mi-au povestit de o creștere a incidenței acestui fenomen. … Da, aceasta a fost concluzia medicilor de la Socola și este vorba de sindroame asemănătoare celor de tip autist. Și da, îmi pare rău și îmi cer scuze”, a declarat Victor Cotache, la Digi 24.

Derapajul ministrului Sănătății, la nivel de discurs public, invocând o categorie defavorizată, nu este un caz singular la oamenii politici. Primul care a făcut o asemenea greșeală este chiar președintele Klaus Iohannis care, în decembrie 2018, a făcut următoarea declarație: “Iar dacă ne uităm în urmă, ce s-a mai întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autişti şi că nu se discută despre ordonanţă pe amnistie şi graţiere.” Ulterior, președintele și-a cerut scuze, prin intermediul purtătorului de cuvânt.

Anterior, și premierul în funcție la acea vreme, Viorica Dăncilă, făcuse o declarație similară, într-o emisiune televizată: „Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd, și nu aud, ceea ce este vizibil pentru toți cei cu bună credință. „

Șefa Guvernului nu era departe de fostul lider politic al său, Liviu Dragnea, care afirmase, în trecut: „Nu putem fi autiști și să ne prefacem că nu înțelegem semnalul electoratului.”

Toate aceste derapaje au rămas nesancționate de Consiliul pentru Combaterea Discriminării în România, o instituție care a demonstrat că stă cu capul plecat în fața politicienilor. Pe de altă parte, coborârea discursului public la un asemenea nivel, arată că în România, clasa politică este încă departe de o minimă pregătire a discursului și o maturitate în abordarea problemelor sensibile în societate. Deviațiile de acest gen nu sunt nimic mai mult decât oglinda unei societăți care nu este pregătită să aibă atitudinea adecvată și o educație minimă privind raportarea la categoriile sociale defavorizate.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes