Sănătatea în România Știri

Scrisoarea medicilor de familie către viitorul Guvern: “Am trăit în ultimele nouă luni cea mai umilitoare perioadă din existența noastră ca medici”

Societatea Națională de Medicină a Familiei a lansat un apel către viitorul prim-ministru și viitorul ministru al Sănătății, indiferent cine vor fi aceștia și ce partide vor reprezenta. Medicii de familie solicită să aibă o colaborare mai bună cu decidenții politici, apelul venind în urma experiențelor pe care le-au avut de la începutul pandemiei.

„Am trăit în ultimele nouă luni cea mai umilitoare perioadă din existența noastră ca medici. Am fost desconsiderați sistematic. Am fost neglijați și mințiți. Oare de ce? Pentru simplu fapt că suntem medici de familie? Pentru simplu fapt că îngrijim și pacienții non-COVID? Pentru simplu fapt că reducem presiunea pe prea puținele spitale non-COVID rămase? Nu am existat când am solicitat ajutor pentru asigurarea echipamentelor de protecție. Vă rugăm să țineți cont de greșelile trecutului apropiat și să nu le repetați‟, arată SNMF într-un comunicat.

Medicii de familie au ridicat și problema riscului la care se expun, a echipamentelor de protecție, dar și a actelor normative care au fost emise în ultimele luni, despre care aceștia spun că nu au fost făcute cum trebuie.

Nu am existat când am solicitat ajutor pentru asigurarea echipamentelor de protecție. Nu am existat nici când s-a pus problema sporului de risc pentru condiții deosebite, deși riscul de a deceda din cauza COVID-19 este de cinci ori mai mare la medicii de familie decât la restul populației.

Mai mult, ca să dovedim că ne-am făcut datoria, a fost nevoie să furnizăm liste cu pacienți care au fost suspecți cu infecție COVID-19, ca și cum toți acei pacienți nu aveau medic de familie. Ni s-au cerut aceste situații de două ori. Le-am trimis și a doua oară, doar ca sa mai îngroșăm stivele de raportări.

Au fost emise în această perioadă și câte trei sau patru acte normative pe zi. Am încercat să le deslușim, să le armonizăm și am semnalat de fiecare dată când erau prevederi contradictorii, care nu puteau fi aplicate în practica de zi cu zi. Am semnalat erori in procesul de control al pandemiei și niciodată nu ne-au fost luate în seamă observațiile. Noi și pacienții eram singurii vinovați care încurcam marșul triumfal al unor reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai altor autorități.

Multe legi și ordonanțe emise nu respectă spiritul Constituției și sunt utile doar pentru a ne pedepsi și, mai mult de atât, zădărnicesc eforturile care se fac pentru îngrijirea corectă a pacienților”, mai spun medicii de familie.

Mesajul Societății Naționale de Medicină a Familiei se încheie cu un apel: „Stimați viitori conducători, suntem baza sistemului sanitar și vom fi întotdeauna alături de pacienții noștri. Ca viitori generali ai armatei din care și noi facem parte, vă rugăm să țineți cont de greșelile trecutului apropiat și să nu le repetați. Un CUVÂNT este un OM‟.