Sănătatea orală a elevilor poate fi monitorizată și la școală, doar că multe unități de învățământ duc lipsă de cabinete medicale stomatologice. Experții în sănătate publică atrag atenția cu privire la acest aspect și cer implicarea autorităților.
„Ar fi minunat dacă am putea să avem cabinete şcolare în toate şcolile. Din păcate, şi aici vorbim de un dezechilibru major, pentru că sunt 481 de cabinete şcolare, (…) sunt ultimele date pe care le-am găsit. 149 sunt în Bucureşti, deci ne putem imagina cum sunt repartizate celelalte. Sunt judeţe – Călăraşi, Ialomiţa – cu un cabinet sau deloc. Două cabinete în judeţul Botoşani, nu ştiu cât de eficiente pot fi. Sigur, poţi să grupezi copiii din mai multe şcoli, din mai multe comune mici, dar e foarte dificil. Trebuie să încercăm să compensăm dezechilibrele astea sau să putem să le reducem în timp”, a afirmat, luni seară, Irina Turcu, expert în politici de sănătate.
Pe lângă cabinetele medicale stomatologice, școlile ar trebui să aibă și cabinete de medicină generală. În multe unități de învățământ aceste spații există, doar că nu dispun de personal angajat. Plata medicilor școlari și a asistentelor se face de la bugetul local al primăriilor, instituții care, în foarte multe cazuri, nu au fondurile necesare pentru a plăti cadrele medicale.