ȘCOALA ÎN PANDEMIE. Cum văd elevii regulile pentru deschiderea noului an școlar (VIDEO)

Dezbatere aprinsă, joi seara, la Medika Special, cu principalii actori implicați în procesul de învățământ, pe tema reluării cursurilor din 14 septembrie. Măsurile obligatorii prevăzute de ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății au fost discutate, punctual, cu exemple concrete privind situațiile imposibil de gestionat care ar urma să apară. Ordinul și ghidurile de aplicare a acestuia prevăd reguli pentru accesul în școală, care ar urma să se facă pe serii de elevi și pe mai multe uși de acces, urmarea, de către elevi, a unor trasee prestabilite, cu respectarea distanței de 1 m, purtarea măștii, însoțirea elevilor în pauze, pe traseele până la și de la toaletă. De respectarea multor din aceste reguli ar trebui să se asigure cadrele didactice, al căror rol nu se mai rezumă la activitatea de la catedră, fiind obligați, inclusiv, să facă un triaj observațional, la începerea orelor.  

Dialogul dintre reprezentantul elevilor în studioul Medika TV și cel al ministeruluI Educației s-a purtat în legătură cu modalitățile concrete în care măsurile vor fi puse în practică. Rareș Voicu, președinte al Consiliului Național al Elevilor, a arătat că normele sanitare au fost modificate în detrimentul celor care vor merge la școală din 14 septembrie:  ”În ordin este specificată distanța de 1 metru între noi, în condițiile în care până acum, noi știm că s-a recomandat permanent distanța de 1,5 m. Au fost modificate normele sanitare pentru a fi adaptate la infrastrucutură, în loc să facem lucrul firesc pentru a adapta infrastructura, sălile de clasă, la normele sanitare. Noi am făcut propuneri pe normele de sănătate publică și anume să fie materiale de protecție, distanțare fizică în școli, infrastructură sanitară de bază, care, din păcate nu se regăsesc în acest ordin comun.”

Reprezentantul Consiliului Național al Elevilor a semnalat și faptul că din iunie, de când s-a constituit un grup interministerial de lucru, pentru aceste reguli, informațiile privind setul de  măsuri nu au mai fost supuse dezbaterii publice, iar anunțarea lor, în săptămâna curentă, a fost o surpriză pentru toată lumea. Consiliul Național al Elevilor a transmis propuneri concrete Ministerului Sănătății, dar multe dintre ele nu au fost luate în considerare. ”Sunt alte prevederi, în afara celor propuse de noi, care au fost incluse în ordinul de ministru. …Să luăm un exemplu: pe un etaj sunt până la 100 de elevi. Să supravegheze 3-4 profesori, pe un palier, 100 de elevi este aproape imposibil.” a comentat Rareș Voicu.

În dialogul cu secretarul de stat din Ministerul Educației, Luminița Barcari, președintele Consiliului Național al Elevilor a criticat și lipsa indicării unor surse de finanțare pentru aplicarea măsurilor stabilite de miniștrii Educației și Sănătății. Multe primării nu au fondurile necesare pentru a susține achizițiile de dezinfectanți, măști și alte materiale necesare pentru pregătirea școlilor.

”Chiar dacă nu era această criză, primăriile oricum asigurau aceste materiale către unitățile de învățământ. Să nu uităm că în perioada în care au fost suspendate cursurile, UAT-urile au făcut o economie, atunci nu au mai fost decontate consumabilele către unitățile de învățământ.” a explicat Luminița Barcari, oficialul Ministerului Educației.

”Care cheltuieli, oricum, nu erau decontate. Se asigurau prin fondul clasei și prin fondul școlii, practici pe care el semnalăm de ani de zile.” a venit replica lui Rareș Voicu.

”Nu știu, dar sunt obligate să le asigure!” a încheiat subiectul secretarul de stat din Ministerul Educației.

Dialogul integral in materialul video de mai jos:

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes