Scleroza multiplă, boala care afectează adulții tineri

Scleroza multiplă, cunoscută și sub numele de „scleroză în plăci”, este o afecțiune autoimună care afectează în mod progresiv viața pacienților. Afecțiunea poate fi controlată cu ajutorul medicației, dar nu se vindecă.

Mai grav este faptul că această boală afectează în principal adulții tineri, oameni activi, cărora le schimbă viața complet.

Este o boală inflamatorie care afectează mielina, dar în ultimul timp s-a observat că în afara componentei inflamatorii există și componentă degenerativă a bolii, care apare chiar din fazele precoce. Ca și mecanisme există inflamația care este puternică și neurodegenerarea care este la cote mici. Pe măsură ce înaintăm în timp scade caracterul inflamator, dar crește cel neurodegenerativ. Din păcate, această boală este o boală a adultului tânăr, care este ancorat în activitatea profesională, care vrea să-și întemeieze o familie”, a precizat dr. Adina Roceanu, medic primar neurolog la Spitalul Universitar de Urgență București, în direct la Medika TV.

Specialiștii care investighează această afecțiune explică faptul că se cunosc mai multe forme ale sclerozei multiple.

Majoritatea pacienților au forma recurent remisivă. Adică există un puseu de fenomene neurologice, să dureze peste 24 de ore să-l putem lua în calcul. Apoi pacientul își revine la forma de bază. Mai este și o formă pe care noi o denumim secundar progresivă, adică pacientul are la început pusee, dar nu mai revine la nivelul de bază, rămâne cu un deficit. Există din păcate și forme primar progresive, în care nu există pusee individualizate, ci un declin motor treptat”, a explicat dr. Adina Roceanu, la Medika TV.

Chiar dacă este o boală care nu se vindecă, scleroza multiplă poate fi ținută sub control prin medicație.

Este o revoluție în tratamentul sclerozei multiple, există studii care au demonstrat că tratamentele modifică în bine starea pacienților. Tratamentele noi se adresează pacienților cu pusee frecvente, dar există cercetări și molecule și pentru formele secundar progresive și primar progresive, accesibile inclusiv la noi. Este important ca pacientul să fie corect diagnosticat. Un semn care ne poate atrage atenția este fatigabilitatea și tulburările cognitive“, a mai explicat dr. Adina Roceanu.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes