SCANDAL: Pacienții reclamă că nu au loc în spitale. Replica lui Adrian Streinu-Cercel (VIDEO)

De la începutul pandemiei, pacienții din România se plâng că nu au acces la serviciile medicale din spitale. Și, cu toate că au trecut 7  luni de când țara noastră a înregistrat primul caz de infectare cu noul coronavirus, situația este aceeași. Cel puțin așa susține Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, care spune că zi de zi are semnale din toată țara cu privire la situația unor bolnavi cărora le sunt refuzate serviciile medicale.

Invitat la Medika TV la emisiunea “Medika TV” moderată de Dana Chera, Vasile Barbu a spus că asociația pe care o conduce este pur și simplu copleșită de sesizările care vin de la bolnavi.

E foarte greu pentru oameni și pentru familiile lor. Noi suntem copleșiți. Zi de zi avem cazuri, infarcturi care nu sunt tratate teritorial. La Vaslui, Brăila, Vrancea, Teleorman nu pot trata infarctul. Avem foi  de externare infarct miocardic cu tratament la domiciliu, fără să i se facă investigații. Se întâmplă pentru că sistemul de sănătate a fost slăbit începând cu sfârșitul lunii martie. El făcea față cât de cât, aveam circa 5 milioane de internări pe an. Ne-am trezit peste noapte dați afară, externați indiferent de starea lor. S-a venit cu precizări abia după ce am făcut noi presiuni. Managerii de spitale au fost pur și simplu bulversați. Nu au avut echipamente, ambulatoriile au fost blocate. A fost o nebunie atunci la început, iar toate măsurile au fost luate pompieristic”, a spus Vasile Barbu, care a precizat că situația este aceeași și acum, iar bolnavii nu sunt primiți în spitale, chiar dacă acestea nu sunt unități în care se tratează cazurile de COVID-19.

Replica i-a fost dată de managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Pandemia e un proces dinamic. Azi vorbim de un lucru, mâine de altul. În prima parte a pandemiei lucrurile au funcționat așa cum au funcționat. Pandemia a dezorganizat total sistemele de sănătate din toată lumea. Dar să fie foarte clar: pacienții cu afecțiuni de tip oncologic se duc la centrele de oncologie. Nu au nici un fel de restricții, pentru că nu sunt centre COVID. Cei cu boli cardiovasculare trebuie să se ducă la centrele de asistare pentru boli cardiovasculare. Nu sunt unități COVID. Sunt câteva unități COVID în toată țara care au fost nominalizate ca atare prin ordin de ministru și alea funcționează ca unități COVID. Celelalte sunt NON-COVID. Restul sunt vorbe, că nouă, românilor, ne place să discutăm pe această temă. Există o teamă din partea pacienților să se ducă la spital. Absolut corect, și mie mi-ar fi teamă atâta timp cât virusul circulă fără probleme. Dar este problema noastră că nu înțelegem că trebuie să ne auto-protejăm”, a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Spiritele s-au încins în studioul Medika TV pe marginea acestui subiect, fiecare dintre cei doi venind cu argumente și contra-argumente, după cum se poate vedea în fragmentul video de mai jos.

Categorii: Exclusiv, Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea