Deși este considerată o afecțiune ce are legătură cu lipsa de igienă, scabia poate fi contactată și în hotelurile de lux, dacă spațiile de cazare nu sunt întreținute corespunzător, mai ales în ceea ce privește lenjeriile folosite pentru paturi. Medicii atrag atenția că nu puțini sunt turiștii care se întorc acasă din vacanțe cu astfel de probleme medicale.
„Avem în dermatologie cazuri de scabie, râie. Avem acum şi înţepături de ploşniţe şi toate bucuriile care vin la pachet, inclusiv cu cazările la hotel. Şi da, există scabie pe care putem să o luăm şi de la hotel de 5 stele şi se pot exacerba toate afecţunile acestea fotosensibilizante: lupus ertematos sau rozacee. Pacienţii aceştia ştiu ce să facă”, a declarat dr. Oana Firescu, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti,marţi, la Medika TV.
Simptomele scabiei sunt oarecum asemănătoare cu cele ale unei alergii cutanate. Însă pacineții trebuie să meargă la medic pentru diagnostic adecvat.
„ La scabie pacientul iniţial consideră că e vorba de o alergie pentru că apar nişte bubiţe, nu mai e ca odinioară, la mâini. Pot săapară nişte leziuni micuţe în general la nivelul burţii, pe abdomen, dar şi la nivelul mâinilor, pe fese, care apoi se înmulţesc. Una dintre caracteristici este că nu cedează la antihistaminice. Când luăm o săptămână – două şi observăm că avem o mâncărime şi această mâncărime este una nocturnă, e foarte poibil să fie un parazit”, a declarat dr. Oana Firescu.