Savant de geniu, criminal din umbră, implicat în luptele de la Mărășești

Un laureat al premiului Nobel, germanul Eduard Buchner, este înmormântat la Focșani, fiind unul dintre ofițerii germani căzuți la datorie, în timpul bătăliei de la Mărășești. Contextul prezenței sale pe linia frontului este, însă, mai puțin cunoscut, dar există suficiente dovezi istorice care confirmă un scenariu în care rolul savantului german pe frontul românesc avea legătură cu folosirea armelor chimice în primul război mondial.

Despre acest lucru a vorbit, în cadrul emisiunii JURNAL DE VIAȚĂ de la Medika TV, prof. univ. dr. Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria Medicinei la UMF ”Carol Davila”. Eduard Buchner este unul dintre deschizătorii de drumuri în domeniul enzimologiei. ”Este un savant care a reușit să demonstreze, pentru prima dată, că enzimele inițiază procese chimice în interiorul celulelor. El l-a contrazis, efectiv, pe Louis Pasteur !” a explicat prof. Univ. Dr. Octavian Buda biografia celui care avea să câștige premiul Nobel pentru chimie în 1907. Controversele legate de prezența savantului de geniu pe frontul de Est sunt legate de implicarea sa în folosirea armelor chimice de către armata germană.

”El a murit în timpul bătăliei de la Mărășești și se pare că ar fi implicat în atacurile cu arme chimice care au avut loc acolo…El a venit de pe frontul de Vest, a ajuns în zona Focșani și a fost implicat în ostilitățile din august 1917. A murit pe 13 august 1917, fiind înmormântat la Focșani.” a relatat invitatul Cătălinei Jingoiu, la ediția din această săptămână, a emisiunii JURNAL DE VIAȚĂ.

Emisiunea poate fi urmărită luni, 9 decembrie, de la ora 18,00 și, în reluare, sâmbătă, 14 decembrie, la orele 17,00 și 21,00 și duminică, 15 decembrie, de la ora 17,00.

Ți-ar putea plăcea

De interes