ȘASE ALERGII FRECVENTE. Ce le declanșează și cum poți scăpa de ele

Milioane de oameni suferă cumplit din cauza alergiilor de sezon. La fiecare schimbare de anotimp, aceștia trebuie să facă față simptomelor precum nasul înfundat, ochii extrem de iritați sau tusea. Deși simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli sau ale unui început de gripă, medicii susțin că situația poate fi controlată cu medicamentul potrivit.

Nu ai cum să ieși afară fără să strănuți, fără ca nasul tău să curgă și fără să te mănânce ochii. Acestea sunt simptomele alergiilor de sezon, cunoscute și sub denumirea de „febra fânului”. Cele mai multe dintre ele sunt cauzate de polenul provenit de la plante.

Ce este febra fânului?

Febra fânului este o reacție alergică declanșată de praf sau de polen. Din punct de vedere medical ea se numește „rinită alergică”. Aceste alergii sunt perene și de sezon. Cele de sezon sunt cauzate de polen. Le poți simți în special primăvara, dar mai puțin în timpul verii. Alergiile perene sunt cauzate mai des de praf sau de blana animalelor. Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, pot avea reacții diferite.

Cele mai importante simptome ale alergiilor de sezon sunt: strănutul, nasul înfundat sau care curge, respirația șuierătoare, mâncărimea ochilor sau gâtul inflamat.

Alergiile de primăvară

Cele mai multe forme de alergii se manifestă primăvara, din cauza faptului că polenizarea plantelor se petrece în acest anotimp. Iată arborii care secretă cel mai mult polen: stejar, arțar, ulm, cedru, frasin sau plop.

Alergiile de vară

Nu se manifestă atât de agresiv ca cele de primăvară, însă ele au drept cauză insectele de afară. Cei mai expuși sunt oamenii alergici la înțepătura de albină sau a altor insecte. De asemenea, îu unele orașe ceața sau aerul poluat provoacă alergii.

Alergiile de toamnă

Polenul unor ierburi parazite creează forme severe de alergii în timpul toamnei. Plantele de care ar trebui să ne ferim sunt scaieții sau talpa – gâștei.

Alergiile de iarnă

Cele mai comune forme de alergii pe timpul iernii sunt cele din încăperi. Praful este principala sursă care provoacă alergiile în această perioadă. Totuși, iarna, simptomele alergiile pot fi confundate cu cele ale guturaiului, tocmai de aceea este recomandat un consult medical de specialitate.

Tratamente în funcție de simptome

Simptomele alergiilor dispar cu medicamentul potrivit. Tratamentul trebuie însă stabilit de către un medic și constă în administrarea de antihistaminice, spray-uri nazale, substanțe pentru spălarea sinusurilor, împrospătarea aerului din cameră cu ajutorul aparatelor de purificare.

Totuși, medicamentele trebuie administrate în funcție de simptome. Astfel, antihistaminicele se administrează atunci când apare o reacție alergică pe corp. Decongestionantele nazale sunt folosite atunci când nasul este înfundat sau curge. Există mai multe tipuri de decongestionate nazale. Unele conțin doar sare de mare, iar altele corticosteroizi. Picăturile de ochi se folosesc doar în cazul în care alergiile irită ochii.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes