SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALĂPTĂRII, MARCATĂ ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ A LUNII AUGUST

În fiecare an, în perioada 1 – 7 august este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării. În acest an, SMA se desfășoară sub genericul „Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă”, care implică mobilizarea globală pentru susţinerea, protejarea şi promovarea alăptării pentru sănătatea planetei şi a populaţiei.

Obiectivele SMA din acest an sunt concentrate pe informarea populației despre beneficiile alăptării asupra mediului și a schimbărilor climatice, antrenarea societății pentru asigurarea sănătății oamenilor și a planetei prin susținerea alăptării – ca o decizie inteligentă pentru protecția mediului.

În contextul pandemiei, autoritățile mondiale de sănătate publică transmit că beneficiile alăptării sunt cu mult mai mari decât riscurile pe care le presupune noul coronavirus.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, virusul SARS-CoV2 nu a fost detectat în laptele matern la persoanele cu COVID-19 confirmat și nu există dovezi că virusul se transmite prin alăptare.

OMS recomandă ca toate mamele cu COVID-19 să continue să alăpteze, urmând măsurile de protecție generale, cum ar fi: o igienă bună a mâinilor și a sânilor; purtarea corectă a măștii de protecție în timpul contactului cu copilul, inclusiv în timpul alăptării; curățarea și dezinfectarea suprafețelor frecvent atinse, igiena tusei și strănutului  etc.

“Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de diaree şi pneumonie – principalele cauze ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern, fiind disponibil şi accesibil, asigură copiilor o nutriţie adecvată și sigură. Alăptarea aduce beneficii mamei prin reducerea riscului de cancer ovarian şi de sân, previne depresia postnatală, facilitează refacerea uterului și revenirea la greutatea corporală optimă, constituie o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de lactație)”, transmite OMS.

Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complementare până la doi ani şi mai mult.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes