Sănătatea la raport. Ce spun experții în sănătate publică despre modul în care trebuie organizate paturile pentru Marii Arși

Tratamentul pacienților care au suferit arsuri grave este unul foarte complex care presupune o mobilizare imensă de resurse umane și financiare. Experții în sănătate publică au vorbit deschis despre modul în care trebuie să funcționeze paturile pentru Marii Arși.

Invitată în platoul emisiunii „Sistemul Medical”, expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a vorbit public despre ce presupune amenajarea într-un spital a paturilor destinate pentru Marii Arși. Specialista a explicat faptul că este nevoie de numeroase resurse umane și financiare pentru a acorda asistență medicală acestor pacienți. „Patul pentru Marii Arși reprezintă, de fapt, un concept. Nu vorbim despre un simplu pat de spital, ci de o mobilizare imensă de forțe. În jurul acestor pacienți trebuie să fie medici chirurgi, medici anesteziști, dar și personal tehnic care să știe să utilizeze, conform protocoalelor aceste paturi, să le poată asigura mentenanța necesară. Iar toate aceste lucruri impun costuri destul de mari” a explicat Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, la Medika TV.

Mai mult, expertul în sănătate publică a explicat faptul că deși țara noastră are nevoie de paturi pentru Marii Arși, acest tip de resurse trebuie distribuite în spitale în mod responsabil și acolo unde pot fi utilizate în mod corespunzător. „Cred că trebuie să acceptăm ideea că avem nevoie de paturi, că este nevoie de distribuție națională și să fie alocată acolo unde există capacitatea tehnică și umană unde pot fi operaționale. Degeaba avem câte un pat în țară unde nu există toate aceste lucruri.” a mai spus Ioana Stăncel. 

În prezent, la nivel național există un singur Centru pentru Arși în cadrul Spitalului Clinic de Urgență București Floreasca, cu o capacitate de 18 paturi (6 paturi TI, 6 paturi TIIP, 6 paturi chirurgie plastică) cu personal dedicat și angajat în cadrul secției.

Categorii: Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea